Η UBS στην Αθήνα - Τα μηνύματα του Οίκου μετά τις συναντήσεις με τραπεζίτες και επιχειρηματίες

Η UBS στην Αθήνα - Τα μηνύματα του Οίκου μετά τις συναντήσεις με τραπεζίτες και επιχειρηματίες

Tο θετικό κλίμα στην Αθήνα ήταν δύσκολο να μην το δει κανείς επισημάνει η UBS

Η UBS και οι τραπεζικοί αναλυτές του οίκου ταξίδεψαν στην Αθήνα και πέρασαν τρεις ημέρες συναντώντας τραπεζίτες και επιχειρηματίες.

Όπως επισημάνει, το θετικό κλίμα στην Αθήνα ήταν δύσκολο να μην το δει κανείς και το εξαιρετικά "γεμάτο" αεροδρόμιο καθώς και οι επισκέπτες από το εξωτερικό που κατευθύνονταν για κρουαζιέρες και γέμιζαν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, υποστήριξαν αυτό το κλίμα.

Τα θέματα με τις τράπεζες που κυριάρχησαν είναι η διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων, οι χαμηλές μεταβολές (beta) των καταθέσεων και τα μερίσματα από τα κέρδη του 2023, στοιχεία που δείχνουν ότι το κλίμα είναι σαφώς θετικό για τις τράπεζες.

Οι διοικητικές ομάδες επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των επιχειρηματικών δανείων. Η στροφή από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι αργή, επομένως και οι προβλέψεις όλων των τραπεζών για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) φαίνονται επίσης συντηρητικές ή ακόμη και πολύ συντηρητικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και το χαμηλό κόστος των καταθέσεων.

«Αν και η καθοδήγηση για το κόστος των προβλέψεων (CoR) από τις τράπεζες υποθέτουν αύξηση σε ετήσια βάση (καθώς τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να οδηγήσουν σε ακαθάριστες εισροές), μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού. Οι εκκαθαρίσεις, οι εισπράξεις και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο φέτος, αλλά επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποίησης εξακολουθούν να βρίσκονται στο πεδίο εφαρμογής (όπως π.χ. το Sunrise 3 για την Τράπεζα Πειραιώς)», εξηγεί η UBS.

«Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων, για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον SSM, με την ποιοτική αξιολόγηση να φαίνεται ως η βασική αβεβαιότητα, καθώς οι αντικειμενικές (ποσοτικές) προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, κατά την άποψή μας», καταλήγει η τράπεζα.

“Στις ελληνικές τράπεζες, μας αρέσει η ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο μακροοικονομικό αναπτυξιακό σκηνικό στην Ευρώπη και η ολοένα και πιο πιθανή επιστροφή των μερισμάτων», εξηγεί η UBS.
Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες δεν αναφέρονται στο report.

Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζει η UBS, θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων -για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον SSM. Η ποιοτική αξιολόγηση φαίνεται να είναι η βασική αβεβαιότητα καθώς οι αντικειμενικές (ποσοτικές) προϋποθέσεις έχουν ήδη εκπληρωθεί ή θα εκπληρωθούν, κατά την άποψη της ελβετικής τράπεζας.

Στην περίπτωση της Alpha Bank και γενικά όλων ελληνικών τραπεζών, μας αρέσει η ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό σκηνικό ανάπτυξης και η πιθανή επιστροφή των μερισμάτων", τονίζει η UBS.

Καταλήγοντας, η UBS επισημαίνει πως και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές και εκτεθειμένες σε ρίσκα, συμπεριλαμβανομένου του μακροοικονομικού σκηνικού και της πολιτικής, ιδίως στον αντίκτυπό τους στα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, την πορεία της νομισματικής πολιτικής και τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας, όπως τονίζει

Οι ελληνικές τράπεζες υπόκεινται επίσης σε ρυθμιστικούς, νομοθετικούς και δικαστικούς κινδύνους, ειδικά όσον αφορά πιθανές αλλαγές στις λογιστικές πρακτικές, τις επιπτώσεις από ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων, ή ζημιωμένους εταιρικούς πελάτες. Οι τράπεζες εξαρτώνται από την αγορά και τον όγκο των συναλλαγών, και υπόκεινται σε τεχνολογικό και λειτουργικό κίνδυνο που μπορούν να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα. Επιπλέον, οι αλλαγές στη δομή της αγοράς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται. Το κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει μη σημαντικές συμμετοχές και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ