Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στη Microsoft για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στη Microsoft για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

Από την πλευρά της η Microsoft, διά στόματος του προέδρου της Brad Smith, δήλωσε ότι θα βρει λύσεις να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες ανησυχίες της Κομισιόν.

Για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Microsoft λόγω της σύνδεσης της εφαρμογής τηλεδιάσκεψης Teams με άλλα προϊόντα του λογισμικού της, όπως το Office.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τη Microsoft για την προκαταρκτική της άποψη ότι παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ συνδέοντας το Teams με τις δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας και συνεργασίας που της ανήκουν, όπως στα πακέτα Office 365 και Microsoft 365 για επιχειρήσεις», αναφέρει η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση της εταιρείας.

Αφότου η Microsoft απαντήσει στις κατηγορίες, εφόσον η Επιτροπή καταλήξει ότι πράγματι υπήρξε παραβίαση κανόνων, μπορεί να σταματήσει τις παράνομες διαδικασίες και να επιβάλει πρόστιμο έως 10% των παγκόσμιων εσόδων.

«Ανησυχούμε μήπως η Microsoft παρέχει στο δικό της προϊόν επικοινωνίας Teams ένα υπερβολικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών, συνδέοντάς το με δημοφιλή εργαλεία παραγωγικότητας για επιχειρήσεις. Και η διατήρηση του ανταγωνισμού για εργαλεία επικοινωνίας και συνεργασίας εξ αποστάσεως είναι αναγκαία, καθώς προωθεί την καινοτομία σε αυτές τις αγορές. Εάν επιβεβαιωθεί, η συμπεριφορά της Microsoft θα είναι παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού μας. Η Microsoft έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει στις ανησυχίες μας», αναφέρει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται πως η Microsoft, μετά την έναρξη της διενέργειας της σχετικής έρευνας, αποσυνέδεσε το Teams από το Microsoft 365. Κι όμως, η Κομισιόν δήλωσε ότι οι αλλαγές δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός.

Από την πλευρά της η Microsoft, διά στόματος του προέδρου της Brad Smith, δήλωσε ότι θα βρει λύσεις να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες ανησυχίες της Κομισιόν. «Έχοντας αποσυνδέσει το Teams και παίρνοντας τα αρχικά διαλειτουργικά βήματα, εκτιμούμε την επιπλέον διαφάνεια που δόθηκε σήμερα», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως την υπόθεση είχε φέρει στο φως το 2020 η ανταγωνιστική εταιρεία Slack, η οποία κατηγορούσε τον τεχνολογικό κολοσσό για παράνομη σύνδεση του Teams με τα πακέτα λογισμικού της Microsoft, όπως το Office, τα οποία κυριαρχούν στην αγορά. Η έρευνα ξεκίνησε και επίσημα πέρυσι τον Ιούλιο.

Παρότι οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν στρέψει επανειλημμένως την προσοχή τους στη Microsoft, επρόκειτο για την πρώτη επίσημη έρευνα που ξεκίνησε στην Ε.Ε. εναντίον της εταιρείας από το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ