Ολλανδικές εταιρίες επενδύουν στο Βιετνάμ για την κατασκευή chip

  Ολλανδικές εταιρίες επενδύουν στο Βιετνάμ για την κατασκευή chip


Το Βιετνάμ φιλοξενεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο συναρμολόγησης τσιπ της Intel και αποτελεί επίσης σημαντικό κόμβο παραγωγής για τους γίγαντες της Νότιας Κορέας Samsung και LG

 

Ολλανδικές εταιρείες ημιαγωγών και προμηθευτές σχεδιάζουν επενδύσεις κατασκευής στο Βιετνάμ, δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι στο Reuters την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής αποστολής στο Ανόι με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Mark Rutte.

Οι αρχικές γνωστές επενδύσεις δεν είναι μεγάλες, αλλά σηματοδοτούν μια αλλαγή στη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα ως κόμβο εξαγωγών εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Δύσης που έχουν περιορίσει τις πωλήσεις των πιο προηγμένων τσιπ από την Ολλανδία στην Κίνα.

Περίπου μια ντουζίνα από τις σχεδόν 30 επιχειρήσεις που συνόδευαν τον Rutte ήταν εκπρόσωποι εταιρειών τσιπ ή προμηθευτές εταιρειών ημιαγωγών, σύμφωνα με τη λίστα της αντιπροσωπείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η BE Semiconductor Industries, μια ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τσιπ, ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση να πραγματοποιήσει μια αρχική επένδυση 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενοικίαση ενός εργοστασίου στο νότο της χώρας.

Η επένδυση της Besi αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, με σχέδια να χτίσει το δικό της εργοστάσιο στο Βιετνάμ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για παγκόσμιες δραστηριότητες, Henk Jan Poerink.

Ο Rutte είπε ότι ήταν σίγουρος ότι θα ακολουθούσαν και άλλες ολλανδικές εταιρείες και προμηθευτές τσιπ, σημειώνοντας το μέγεθος της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας που τον συνόδευε.

«Είναι ξεκάθαρα προφανές», είπε στο Reuters αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ Φαμ Μινχ Τσιν.

Ο Poerink είπε ότι η Besi θα ακολουθηθεί από άλλες ολλανδικές εταιρείες για τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» ημιαγωγών στο Βιετνάμ, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες στην αντιπροσωπεία σχεδιάζουν να επενδύσουν.

Αρνήθηκε να τους κατονομάσει, αλλά πρόσθεσε ότι ένας άλλος που δεν συμμετείχε στην αποστολή, ο Όμιλος VDL Enabling Technologies, αποφάσισε επίσης να επενδύσει στη χώρα.

Ο κύριος λόγος για την επένδυση στο Βιετνάμ ήταν να έρθει πιο κοντά με τους πελάτες του Besi, είπε ο Poerink, αρνούμενος να τους κατονομάσει, αλλά σημειώνοντας ότι ήταν κορυφαίοι παίκτες ηλεκτρονικών και ημιαγωγών.

Το Βιετνάμ φιλοξενεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο συναρμολόγησης τσιπ της Intel και αποτελεί επίσης σημαντικό κόμβο παραγωγής για τους γίγαντες της Νότιας Κορέας Samsung και LG .

Ο Poerink είπε ότι η στρατηγική της εταιρείας συνεπαγόταν να βασίζεται λιγότερο στην Κίνα, όπου ωστόσο συνέχισε να αναπτύσσεται αλλά μόνο για να εξυπηρετεί την αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά.

Είπε ότι σχεδίαζε να μεταφέρει ορισμένες επιχειρήσεις από την Κίνα στο Βιετνάμ, σύμφωνα με όσα είχαν κάνει οι πελάτες του Besi. «Οτιδήποτε δεν είναι για την Κίνα... θα αποχωρήσω», είπε, περιγράφοντας την προσέγγιση των πελατών του.

Άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν παρόμοιους λόγους για το ενδιαφέρον των ολλανδικών εταιρειών για το Βιετνάμ, ειδικά καθώς αυξάνονται οι εμπορικοί περιορισμοί και κορυφαίες εταιρείες, όπως η κατασκευάστρια εξοπλισμού τσιπ ASML, δεν μπορούν πλέον να πουλήσουν τις πιο προηγμένες μηχανές τους στο Πεκίνο.

Ορισμένες από τις εταιρείες που συνοδεύουν τη Rutte είναι προμηθευτές ASML, αλλά η εταιρεία δεν έστειλε εκπρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ