ΕΕ: Στην τελική ευθεία οι νέοι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη

ΕΕ: Στην τελική ευθεία οι νέοι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη


Τα προσχέδια κανόνων τεχνητής νοημοσύνης πρέπει τώρα να συμφωνηθούν μέσω συναντήσεων μεταξύ του κοινοβουλίου και των κρατών της ΕΕ για την εξυγίανση των τελικών εκδόσεων των νόμων

 

Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ένα κρίσιμο μέρος των νέων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη σε μια συνάντηση αργά την Τρίτη, καθώς πλησιάζουν σε μια ευρύτερη συμφωνία για τον νόμο ορόσημο σύμφωνα με το Reuters.

Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο. Τα προσχέδια κανόνων τεχνητής νοημοσύνης πρέπει τώρα να συμφωνηθούν μέσω συναντήσεων μεταξύ του κοινοβουλίου και των κρατών της ΕΕ για την εξυγίανση των τελικών εκδόσεων των νόμων σε μια διαδικασία γνωστή ως τριμερής διάλογος.


Στη συνάντηση της Τρίτης που διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα, οι νομοθέτες συμφώνησαν στα περισσότερα μέρη του Άρθρου 6 του σχεδίου νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα από τα εμπόδια στις συνομιλίες, ανέφεραν οι πηγές.

Το άρθρο 6 περιγράφει τους τύπους συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα χαρακτηριστούν «υψηλού κινδύνου» και επομένως θα υπόκεινται σε μεγαλύτερο ρυθμιστικό έλεγχο, ανέφεραν οι πηγές.

Η συζήτηση για τις εφαρμογές υψηλού κινδύνου επικεντρώθηκε πρόσφατα στο αν πρέπει να γίνουν εξαιρέσεις για ορισμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, όπως αυτά που εκτελούν «καθαρά βοηθητικές» εργασίες, ανέφεραν πηγές.

Ένα σύστημα AI μπορεί να θεωρηθεί καθαρά βοηθητικό όταν χρησιμοποιείται για την εκτέλεση μιας σχετικά μικρής εργασίας δευτερεύουσας σε οποιαδήποτε ανθρώπινη λήψη αποφάσεων, όπως η τακτοποίηση εγγράφων ή η μετάφραση κειμένου από τη μια γλώσσα στην άλλη.

Πριν από τη συνάντηση της Τρίτης, το Reuters ανέφερε επικαλούμενο πηγές ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα αφήνοντας οποιαδήποτε συμφωνία εκτός τραπεζιού μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι Dragos Tudorache και Brando Benifei, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεισηγητές του EU AI Act, δήλωσαν στο Reuters την Τετάρτη ότι είναι βέβαιοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε έναν πέμπτο τριμερή διάλογο που θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Κάναμε σημαντική πρόοδο», είπε ο Benifei. «Εάν το συμβούλιο δείξει εποικοδομητική προσέγγιση, θα μπορούσαμε να εγκρίνουμε (σε επίπεδο τριμερούς διαλόγου) μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε .

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις στις αρχές του επόμενου έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εκτροχιαστούν περαιτέρω οι συζητήσεις από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ