Η Neuralink του Musk ξεκινά τις ανθρώπινες δοκιμές εμφυτευμάτων εγκεφάλου για ασθενείς με παράλυση

Η Neuralink του Musk ξεκινά τις ανθρώπινες δοκιμές εμφυτευμάτων εγκεφάλου για ασθενείς με παράλυση

Όσοι έχουν παράλυση λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μελέτη

 

Η νεοσύστατη εταιρεία Neuralink με αντικείμενο τα τσιπ εγκεφάλου του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έλαβε έγκριση από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης για να ξεκινήσει τη στρατολόγηση για την πρώτη ανθρώπινη δοκιμή του εμφυτεύματος εγκεφάλου για ασθενείς με παράλυση.

Όσοι έχουν παράλυση λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής πλάγιας σκλήρυνσης μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη μελέτη, ανέφερε, αλλά δεν αποκάλυψε πόσοι συμμετέχοντες θα εγγραφούν στη δοκιμή, η οποία θα διαρκέσει περίπου έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η μελέτη θα χρησιμοποιήσει ένα ρομπότ για να τοποθετήσει χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης, είπε η Neuralink, προσθέτοντας ότι ο αρχικός της στόχος είναι να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν έναν δρομέα υπολογιστή ή πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Η εταιρεία, η οποία νωρίτερα ήλπιζε να λάβει έγκριση για να εμφυτεύσει τη συσκευή της σε 10 ασθενείς, διαπραγματευόταν μικρότερο αριθμό ασθενών με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αφού ο οργανισμός εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με νυν και πρώην υπαλλήλους. Δεν είναι γνωστό πόσους ασθενείς ενέκρινε τελικά η FDA.

Ο Μασκ έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink, λέγοντας ότι θα διευκόλυνε την ταχεία χειρουργική εισαγωγή των συσκευών τσιπ για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Τον Μάιο, η εταιρεία είπε ότι είχε λάβει έγκριση από τον FDA για την πρώτη σε άνθρωπο κλινική δοκιμή, όταν ήταν ήδη υπό ομοσπονδιακό έλεγχο για το χειρισμό των δοκιμών σε ζώα.

Ακόμα κι αν η συσκευή BCI αποδειχθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, θα χρειαζόταν δυνητικά περισσότερο από μια δεκαετία για να εξασφαλίσει η εκκίνηση άδεια εμπορικής χρήσης για αυτήν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ