Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη

 Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη

Η πρώτη αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο για τα αίτια και τις ευθύνες

 

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τήρησε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.
Στην Επιτροπή σημειώθηκε και η πρώτη αντιπαράθεση για τα αίτια του δυστυχήματος και τις ευθύνες, με τον πρόεδρό της, Βασίλη Διγαλάκη, να καταλογίζει προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και να χαρακτηρίζει ντροπή τις κατηγορίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και είναι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε την οδύνη και τη συμπαράστασή της στα θύματα και τις οικογένειές τους για την ανείπωτη τραγωδία, η οποία, όπως είπε, συγκλονίζει όλη τη χώρα.
«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Στην εκπαιδευτική κοινότητα είμαστε διπλά συγκλονισμένοι γιατί ανάμεσα στα θύματα έχουμε σημαντικό αριθμό φοιτητών, φοιτητριών, νέων παιδιών, για τους οποίους το νήμα της ζωής τους κόπηκε τόσο νωρίς, τόσο βίαια και τόσο άδικα. Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει το πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους. Με βαθύ σεβασμό τούς εκφράζουμε για μια ακόμα φορά τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Και το χρέος της Πολιτείας, παράλληλα με το έργο της Δικαιοσύνης που θα διερευνήσει πλήρως το ζήτημα αυτό και θα καταλογίσει ευθύνες εκεί που πρέπει, είναι να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά έτσι ώστε η συγνώμη μας να μετουσιωθεί σε πράξεις που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά μια παρόμοια τραγωδία», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Την οδύνη του για το δυστύχημα και την άδικη απώλεια τόσων ανθρώπων εξέφρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βασίλης Διγαλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα ως πατέρας δύο νέων φοιτητών αλλά και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος συναισθάνομαι τον σπαραγμό, την οδύνη αλλά και την οργή των γονιών, των συγγενών, των συμφοιτητών και των φίλων των νέων παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Ως βουλευτής, όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη διότι εν έτει 2023 τα σιδηροδρομικά ταξίδια δεν είναι ασφαλή. Γνωρίζω ότι αυτή η συγνώμη, αυτά τα λόγια, δεν μπορεί τούτες τις ώρες της απώλειας και του θρήνου να παρηγορήσουν και να ανακουφίσουν τις οικογένειες των θυμάτων. Η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες. Η Πολιτεία, από την πλευρά της, θα διερευνήσει πλήρως τα αίτια που οδήγησαν στη τραγωδία. Χρέος της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να μη συμβεί ποτέ ξανά δυστύχημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ