Επιμένει η Γιόχανσον: Δεν θα χρηματοδοτήσει η Κομισιόν φράχτες για την παράτυπη μετανάστευση

Επιμένει η Γιόχανσον: Δεν θα χρηματοδοτήσει η Κομισιόν φράχτες για την παράτυπη μετανάστευση

Παρά το αίτημα 12 χωρών της ΕΕ που ζητούν χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, εμμένει στη στάση της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή της στην χρηματοδότηση από την Ενωση τοίχων και φρακτών για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, αίτημα που έχει διατυπωθεί από πολλές χώρες μέλη, ανάμεσά τους πρόσφατα η Αυστρία.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης γι' αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ επισκέφθηκε πρόσφατα τα σύνορα ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Τουρκία, κατά μήκος των οποίων έχει υψωθεί φράκτης από την Σόφια για να εμποδιστεί η είσοδος μεταναστών. Ο καγκελάριος δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ προς την Κομισιόν για την χορήγηση «δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του φράκτη, ώστε να υπάρξει πραγματική προστασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Πρόκειται για τον τεχνικό εξοπλισμό, κάμερες παρακολούθησης, drone, ελικόπτερα, οχήματα και την ίδια την υποδομή. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Βουλγαρίας όταν πρόκειται για την υποστήριξη της χώρας σχετικά με το αίτημα αυτό», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος και θα εγείρει το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.

Η Αυστρία βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρή αύξηση των αιτήσεων ασύλου και πρόβαλε τον Δεκέμβριο βέτο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ζώνη Σένγκεν, φοβούμενη ότι θα αυξήσει περαιτέρω της αφίξεις μεταναστών.

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε σήμερα στην Στοκχόλμη ότι «είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ώστε να έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουμε με ασφάλεια εντός του ευρωπαϊκού χώρου». «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας συζήτησης που προβλέπεται έντονη».

Τον Οκτώβριο 2021, δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία) είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τέτοιων φρακτών. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως διατυπώσει άρνηση.

«Υπάρχει από παλιά μία κοινή θέση στην Επιτροπή και το Κοινοβούλιο για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση συρματοπλεγμάτων και τοίχων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ