Τα μυνήματα της ομιλίας Σι στο Συνέδριο του ΚΚΚ

Ατζέντα υπερδύναμης με πολλούς αποδέκτες

Τα μυνήματα της ομιλίας Σι στο Συνέδριο του ΚΚΚ

Ο Πρόεδρος  της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, εκφώνησε μια ευρεία ομιλία την Κυριακή, παρουσιάζοντας την ατζέντα του Κομμουνιστικού Κόμματος για την Κίνα τα επόμενα πέντε χρόνια, καλύπτοντας τα πάντα, από την Ταϊβάν έως την τεχνολογική πολιτική, στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΚ, το οποίο θα τον εκλέξει για τρίτη φορά στην ηγεσία του Κόμματος και της Χώρας, πρωτόγνωρο γεγονός για τα ιστορικά δεδομένα. 

Η ομιλία του κινέζου προέδρου αναθεμτατική πέρασαν ενδιαφέροντα μυνήματα για όλα τα καυτά θέματα.

Εξωτερική πολιτική

Σι: «Η διεθνής επιρροή, η έκκληση και η δύναμη της Κίνας να διαμορφώσει τον κόσμο έχει αυξηθεί σημαντικά».

«Αντιμέτωποι με δραστικές αλλαγές στο διεθνές τοπίο, διατηρήσαμε σταθερή στρατηγική αποφασιστικότητα και επιδείξαμε μαχητικό πνεύμα. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, διαφυλάξαμε την αξιοπρέπεια και τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και διατηρήσαμε τους εαυτούς μας σε καλή θέση για την επιδίωξη της ανάπτυξης και τη διασφάλιση της ασφάλειας». Το πλαίσιο: Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα θα «σταθεί όρθια και σταθερή στην Ανατολή» στο τελευταίο συνέδριο το 2017, απομακρυνόμενος από τη στρατηγική «απόκρυψης» του πρώην ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Αυτή η μετατόπιση μαζί με τις κινήσεις του Πεκίνου να συντρίψει τη διαφωνία στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ, την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την προέλευση του Covid, τη συνεργασία με τη Ρωσία και την πιο επιθετική στάση απέναντι στην Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα, έχει θέσει την Κίνα σε πορεία σύγκρουσης με τη Δύση.

Μοντέλο Ανάπτυξης

Σι: «Ο κινεζικός εκσυγχρονισμός προσφέρει στην ανθρωπότητα μια νέα επιλογή για την επίτευξη του εκσυγχρονισμού».

Το πλαίσιο: Η Κίνα είχε τονίσει εδώ και καιρό ότι η αναπτυξιακή της πορεία είναι μοναδική και δεν ακολουθεί τις παραδοσιακές δυτικές προσεγγίσεις που βασίζονται στον καπιταλισμό. Ο Σι ανέλυσε ποιο είναι το κινεζικό μοντέλο, λέγοντας ότι είναι ειρηνικό και βασίζεται στη διατήρηση της ηγεσίας του κόμματος, στην επίτευξη ανάπτυξης υψηλής ποιότητας και στην επίτευξη «κοινής ευημερίας». Ενώ αξιωματούχοι τόνισαν προηγουμένως ότι η χώρα δεν επιδιώκει να εξάγει το αναπτυξιακό της μοντέλο, το Πεκίνο έχει δείξει αυξανόμενη φιλοδοξία να μεταρρυθμίσει το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις. Κοινή ευημερία

Σι: «Θα πιέσουμε σταθερά για κοινή ευημερία. Θα βελτιώσουμε το σύστημα κατανομής του εισοδήματος. Θα εξασφαλίσουμε περισσότερες αμοιβές για περισσότερη εργασία και θα ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επιτύχουν ευημερία μέσω σκληρής δουλειάς. Θα προωθήσουμε την ισότητα των ευκαιριών, θα αυξήσουμε το εισόδημα των χαμηλόμισθων και θα επεκτείνουμε το μέγεθος της ομάδας μεσαίου εισοδήματος. Θα διατηρήσουμε την κατανομή του εισοδήματος και τα μέσα συσσώρευσης πλούτου καλά ρυθμισμένα». Το πλαίσιο: Ο Σι ανέβασε το σύνθημα της κοινής ευημερίας πέρυσι εν μέσω καταστολής στους τομείς της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και των ακινήτων, προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές που είδαν μεγάλες απώλειες από ξαφνικές αλλαγές πολιτικής. Αυτή η εκστρατεία για τη μείωση του χάσματος πλούτου της Κίνας έπεσε από τα φώτα της δημοσιότητας φέτος, καθώς τα lockdown του Covid έπληξαν την οικονομία. Σήμερα, ο Σι κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτεραιότητας.

Covid

Σι: «Απαντώντας στην ξαφνική επίθεση του Covid-19, βάλαμε τους ανθρώπους και τις ζωές τους πάνω απ' όλα και ακολουθήσαμε με επιμονή μια δυναμική πολιτική Zero Covid. Έχουμε προστατεύσει την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και έχουμε σημειώσει εξαιρετικά ενθαρρυντικά επιτεύγματα τόσο στην αντιμετώπιση της επιδημίας όσο και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Το πλαίσιο: Όποιος ψάχνει για σημάδια Η στρατηγική της Κίνας για τον Covid, η οποία έχει διατηρήσει τον αριθμό των θανάτων από τον ιό χαμηλό με αυξανόμενο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, θα είχε απογοητευτεί. Ο Σι επεσήμανε ότι η στρατηγική μηδενικής ανοχής ότι είναι ακρογωνιαίος λίθος της ηγεσίας του πηγαίνει ισχυρή, ακόμη και όταν η δημόσια ανοχή σε αυτήν φαίνεται να σπάει.

Οικονομία

Σι: «Η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας είναι η κορυφαία προτεραιότητα της οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής σύγχρονης χώρας από όλες τις απόψεις. Η ανάπτυξη είναι η πρώτη προτεραιότητα του κόμματος στη διακυβέρνηση. Είναι αδύνατο να οικοδομήσουμε μια σοσιαλιστική σύγχρονη ισχυρή χώρα σε όλες τις πτυχές χωρίς στέρεες βάσεις υλικών και τεχνολογίας.''

Το πλαίσιο: Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι αναλυτές πρότειναν ότι μπορεί να υπάρξει μια μικρή αλλαγή στην ομιλία του Σι για την αναβάθμιση της εθνικής ασφάλειας εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης, ο Σι επανέλαβε το σύνθημα από προηγούμενες ομιλίες στο συνέδριο του κόμματος ότι η ανάπτυξη είναι η "κορυφαία προτεραιότητα" του κόμματος. Ορισμένοι παρατηρητές της Κίνας ανέμεναν ότι ο Σι θα έδινε ίση βαρύτητα στην ασφάλεια και την ανάπτυξη, ένα μήνυμα ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να ανεχθεί βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να επιτύχει άλλους στόχους πολιτικής. Εμμένοντας σε προηγούμενη γλώσσα, η ομιλία του Σι δεν υποδηλώνει πραγματική απόκλιση από τους οικονομικούς στόχους.

Ταϊβάν

Σι: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρηνική επανένωση με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και την ύψιστη προσπάθεια, αλλά ποτέ δεν θα υποσχεθούμε να αποκηρύξουμε τη χρήση βίας και διατηρούμε την επιλογή να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι τροχοί της ιστορίας κυλούν προς την επανένωση της Κίνας και την αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους. Η πλήρης επανένωση της χώρας μας πρέπει να πραγματοποιηθεί και μπορεί χωρίς αμφιβολία να πραγματοποιηθεί».

Το πλαίσιο: Ο Σι επαναβεβαίωσε τη γραμμή του κόμματος για την Ταϊβάν, ένα από τα κύρια σημεία εχθρότητας του Πεκίνου με τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο βλέπει το αυτοδιοικούμενο νησί ως έδαφός του και έχει αυξήσει τη στρατιωτική πίεση τον τελευταίο χρόνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τη δημοκρατία εάν δεχθούν επίθεση, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» που καθοδήγησε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας για δεκαετίες - ακόμη και όταν ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Χονγκ Κονγκ

Σι: «Ενόψει των ταραχωδών εξελίξεων στο Χονγκ Κονγκ, η κεντρική κυβέρνηση άσκησε τη συνολική δικαιοδοσία της στην ειδική διοικητική περιοχή, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της Κίνας και τον Βασικό Νόμο της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ. Εξασφάλισε ότι το Χονγκ Κονγκ κυβερνάται από πατριώτες. Η τάξη έχει αποκατασταθεί στο Χονγκ Κονγκ, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή προς το καλύτερο στην περιοχή».

Το πλαίσιο: Το Πεκίνο επέβαλε νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ που απαγορεύει την τρομοκρατία, την απόσχιση, την ανατροπή και τη συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις τον Ιούνιο του 2020 για να καταστείλει την

αντικυβερνητική διαφωνία, αφού ξέσπασαν διαδηλώσεις σε ολόκληρη την πόλη ένα χρόνο πριν. Αρκετά φιλοδημοκρατικά μέσα ενημέρωσης έκλεισαν υπό πίεση από τη νομοθεσία αυτή, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη φυλάκιση δεκάδων ηγετών της αντιπολίτευσης και καταδικάστηκε από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δημοκρατίες για μείωση των ελευθεριών στην πρώην βρετανική αποικία.

Τεχνική καταστολή

Σι: «Θα επικεντρωθούμε στις εθνικές στρατηγικές ανάγκες, θα συγκεντρώσουμε δύναμη για να διεξάγουμε εγχώρια και κορυφαία επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και θα κερδίσουμε αποφασιστικά τη μάχη σε βασικές βασικές τεχνολογίες».

Το πλαίσιο: Η καταστολή της Κίνας στην κάποτε καυτή τεχνολογική βιομηχανία της διέγραψε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε συνδυασμένη αγοραία αξία, χτυπώντας μεγάλες εταιρείες όπως η Alibaba Group Holding Ltd. και Tencent Συμμετοχών Ε.Π.Ε. Η ομιλία του Σι χτύπησε μια πιο αισιόδοξη νότα, δίνοντας εντολή στον τομέα να επικεντρωθεί στην καινοτομία καθώς οι ΗΠΑ κινούνται για να τον αποκόψουν από τις δυνατότητες τσιπ αιχμής.

Στρατός

Σι: «Θα εντείνουμε τη στρατιωτική εκπαίδευση υπό συνθήκες μάχης σε όλους τους τομείς για να δούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορούν να πολεμήσουν. Θα καινοτομήσουμε νέα στρατιωτική στρατηγική καθοδήγηση και θα αναπτύξουμε στρατηγικές και τακτικές για τον πόλεμο των ανθρώπων, θα καθιερώσουμε ένα ισχυρό σύστημα στρατηγικής αποτροπής, θα αυξήσουμε το ποσοστό των νέων δυνάμεων τομέα με νέες δυνατότητες μάχης και θα εντείνουμε τη στρατιωτική εκπαίδευση υπό συνθήκες μάχης Το πλαίσιο: Ο Σι έχει υποσχεθεί να εκσυγχρονίσει τον άλλοτε κυριαρχούμενο από πεζικό στρατό έως το 2027. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει υποστεί τεράστιες οργανωτικές αλλαγές και αναβαθμίσεις υλικού. Η επίγεια δύναμη έχει περικοπεί, ενώ άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού και της δύναμης πυραύλων, έχουν αποκτήσει εξέχουσα θέση.

Πράσινοι Στόχοι

Σι: «Θα εργαστούμε ενεργά και συνετά για την επίτευξη των μέγιστων εκπομπών άνθρακα και της ουδετερότητας του άνθρακα. Με βάση τα αποθέματα ενέργειας και πόρων της Κίνας, θα προωθήσουμε πρωτοβουλίες για την επίτευξη μέγιστων εκπομπών άνθρακα με καλά σχεδιασμένο και σταδιακό τρόπο, σύμφωνα με την αρχή της απόκτησης του νέου πριν απορρίψουμε το παλιό».

Το πλαίσιο: Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Σι προσπάθησε να κάνει το περιβάλλον μέρος της διαρκούς κληρονομιάς του. Έχει μειώσει δραματικά την ατμοσφαιρική ρύπανση που μαστίζει τους κατοίκους των πόλεων και έθεσε φιλόδοξους στόχους για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου ενός στόχου για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών εντός τεσσάρων δεκαετιών. Αλλά ένα κύμα ελλείψεων ισχύος σε όλο το έθνος και η παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν μετατοπίσει την εστίαση πίσω στην ενεργειακή ασφάλεια, με τους κλιματικούς στόχους να έρχονται σε μια μακρινή δεύτερη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ