Η Ελλάδα δώρισε αεροσκάφος στην Κυπριακή Δημοκρατία

Η Ελλάδα δώρισε αεροσκάφος στην Κυπριακή Δημοκρατία

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη η τελετή παράδοσης

Το δικό της κυβερνητικό αεροσκάφος έχει από σήμερα στη διάθεσή της η Κύπρος μετά και την επίσημη τελετή παράδοσης - παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, και τη δωρεά του από την ελληνική κυβέρνηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Το αεροσκάφος Embraer EMB-135 παραδόθηκε σήμερα στην κυπριακή κυβέρνηση, αφού πρώτα η Αθήνα είχε παραλάβει δωρεάν από τη γαλλική αεροπορική εταιρία Dassault, που μεταξύ άλλων κατασκευάζει και τα μαχητικά Rafale, κυβερνητικό αεροσκάφος τύπου Falcon, στο πλαίσιο υποχρέωσής της σε Αντισταθμιστικά Ωφελήματα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κίνηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο» η οποία - όπως είπε - «στάθηκε πάντα δίπλα στο πλευρό της πατρίδας μας όταν δοκιμαστήκαμε πρόσφατα, σε μεγάλες φυσικές καταστροφές». Ευχαρίστησε παράλληλα τον Κύπριο πρόεδρο για «την πολύ γενναιόδωρη δωρεά που αφορά την περιοχή του Ματιού, μία φυσική καταστροφή που τόσο μας πόνεσε και συγκλόνισε τον Ελληνισμό». «Θα βρεθούμε σύντομα στη θεμελίωση των κατοικιών που θα καλύψουν τις ανάγκες συμπολιτών μας που έχασαν το σπίτι τους εκείνη τη φρικτή βραδιά» πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στη συνέχεια στην παράδοση του αεροσκάφους υπογράμμισε «πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ο πρόεδρος της Κύπρου να μπορεί να ταξιδεύει με ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει επάνω το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή σημαία». «Είναι κι αυτό μία ένδειξη κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Χαιρόμαστε που είμαστε σε θέση, στα πλαίσια και του δικού μας εξορθολογισμού του στόλου των κυβερνητικών αεροσκαφών, να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια. Καλοτάξιδο, λοιπόν. Καταλαβαίνω ότι ούτως ή άλλως υπάρχει βαρύ πρόγραμμα του Προέδρου τους επόμενους μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα πιάσει τόπο. Και βέβαια, να ευχαριστήσουμε και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε πρώτη φάση μέχρι που να εκπαιδευτούν τα πληρώματα θα παρέχουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζεται για να πετάτε με ασφάλεια πάνω απ΄ όλα και με ταχύτητα».

Ευχαρίστησε ακόμη και την ΕΑΒ, «η οποία υπερέβαλε εαυτόν για να μπορούμε να έχουμε το αεροπλάνο ετοιμοπαράδοτο, με καινούριες δεξαμενές οι οποίες αυξάνουν σημαντικά την εμβέλεια για να μπορείτε να πετάτε -ας πούμε- χωρίς στάση από την Κύπρο στις Βρυξέλλες που είναι το πιο συνηθισμένο ταξίδι το οποίο καλούμαστε να κάνουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση «γι΄ αυτή τη γενναιόδωρη συνεισφορά στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η Κύπρος είναι μια απομονωμένη νήσος και δεν έχουμε τη συνδεσιμότητα που έχει η Ελλάδα. Ήταν ένα πρόβλημα για τον εκάστοτε πρόεδρο και γενικότερα για την κυβέρνηση κι αυτή η σημαντική δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης, δίνει άλλες διαστάσεις και στο χρόνο του προέδρου ή κάποιων υπουργών ή ακόμα και σε έκτακτες ανάγκες για ανθρωπιστικούς λόγους. Γι΄ αυτό και νιώθω την ανάγκη για άλλη μια φορά να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέσα στο κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοσυμπαράστασης που διακρίνει τις σχέσεις μας. Αυτή η σημαντική δωρεά θα συμβάλλει τα μέγιστα στην καλύτερη λειτουργία του κράτους», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε και τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών που εδρεύουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν την θερινή περίοδο για την κατάσβεση των πυρκαγιών: «Η ΕΑΒ μας υποστήριξε και καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και καθώς είμαστε εδώ στην Ελευσίνα, στην έδρα και των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών, των Canadair 215, των πιο παλιών αεροσκαφών μας, να εκφράσω ακόμα μία φορά τις ευχαριστίες μου στην Πολεμική μας Αεροπορία, στους τεχνικούς μας οι οποίοι κάθε βράδυ δουλεύουν, χωρίς να κοιμούνται, για να είναι τα αεροπλάνα ετοιμοπαράδοτα και βέβαια στην ΕΑΒ η οποία αναλαμβάνει τις πιο βαριές συντηρήσεις για να μπορούν τα αεροσκάφη τα οποία είναι σχετικά παλιά να πετούν πάνω απ’ όλα με ασφάλεια για τους χειριστές τους» ανέφερε.

Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για τις τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους αλλά και για τις πτητικές ικανότητες και βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν και είχαν συνομιλία με το νέο πλήρωμα με το οποίο έχει επανδρωθεί.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, Γιάννης Κούτρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ