Ν. Ηλιόπουλος: Η ευθύνη για τις υποκλοπές ανήκει στον Κυρ. Μητσοτάκη - Μόνη λύση οι εκλογές

Ν. Ηλιόπουλος: Η ευθύνη για τις υποκλοπές ανήκει στον Κυρ. Μητσοτάκη - Μόνη λύση οι εκλογές

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για το θέμα των υποκλοπών με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα του Politico.

 

«Η ευθύνη για τις υποκλοπές έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και πρόσθεσε πως «εδώ που έχουμε φτάσει μόνη λύση είναι οι εκλογές».

Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση όφειλε και εδικαιούτο να αντιδράσει στο δημοσίευμα του Politico (vid)

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε «η χθεσινή συζήτηση έρχεται μετά την προχθεσινή αδυναμία του κ. Οικονόμου να διαψεύσει το ρεπορτάζ της Καθημερινής ότι παρακολουθούνται επτά πολιτικά πρόσωπα». «Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζουν κάτι, στην πραγματικότητα λοιπόν αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν δύο αποδιοπομπαίοι τράγοι, ο ανιψιός του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και ό,τι άλλο προκύψει θα το ρίξουμε πάνω τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο κ. Μητσοτάκης, στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν έχει πιαστεί απλά με τη γίδα στην πλάτη, αλλά με ένα κοπάδι στην πλάτη», επανέλαβε και αναφέρθηκε στο δημοσίευαμ του Politico «που αποκάλυψε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε στόχο τη συγκάλυψη. Στις 29 Ιουλίου η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην ελληνική πλευρά ζητώντας ενημέρωση, σε σχέση με τις πρώτες αποκαλύψεις που είχαν γίνει για τη χρήση του Predator. Η επίσημη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις 2 Αυγούστου ήταν “μην ασχολείστε”, ότι είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας…», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμη πως «ο κ. Μητσοτάκης αύριο στη Βουλή θα πρέπει να απαντήσει ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούσαν τον τότε ευρωβουλευτή και μετέπειτα αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, τον κ. Ανδρουλάκη».

«Στην παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δύο βαθιές αντιφάσεις. Πρώτον πώς γίνεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη αλλά αυτήν να την αναλαμβάνει ένα μη εκλεγμένο πρόσωπο, ο κ. Δημητριάδης; Η πολιτική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό, στον άνθρωπο που διόρισε τον κ. Δημητριάδη, στον άνθρωπο που άλλαξε το νόμο προκειμένου να διορίσει στη θέση του τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος δεν είχε τα τυπικά προσόντα, στον άνθρωπο που με βάση το ΦΕΚ έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά αν το γνώριζα δεν θα το κάναμε». «Δεν είναι σουλτάνος ο κ. Μητσοτάκης για να παραβιάζει το νόμο –εκτός του ότι έτσι κι αλλιώς δεν ήταν νόμιμο», επισήμανε.

«Μην ξεχνάμε όμως», συμπλήρωσε, «ότι υπήρξε και η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ενός ανθρώπου που ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα, που έχει συνεργαστεί με τους Financial Times και που η παρακολούθησή του ενδεχομένως σχετίζεται με το δημοσίευμα των Financial Times για ρυθμίσεις της κυβέρνησης οι οποίες διευκολύνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα». Τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΠ δεν ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις και άρα δεν μπορεί να ενημερώνεται και ο πολίτης».

Ερωτηθείς για την πρόθεση της ΝΔ η Εξεταστική να αφορά και προηγούμενες περιόδους, υπογράμμισε: «ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν, αυτή τη στιγμή έχουμε κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να διερευνηθεί». «Πρέπει να γίνει εξεταστική για Predator, Ανδρουλάκη και Κουκάκη», είπε. «Δεν γίνεται όλο αυτό το διάστημα ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού να έχει εξαφανιστεί. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα για τις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με την Intellexa που έχει το λογισμικό Predator, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει έλεγχο στους λογαριασμούς τέτοιων εταιρειών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό που υποψιαζόμαστε είναι ότι η κυβέρνηση νοικιάζει υπηρεσίες κακόβουλου λογισμικού για παρακολουθήσεις». «Για ποιο λόγο έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία; Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, πρέπει να έχει μυστικά κονδύλια το Υπουργείο του κ. Στυλιανίδη;», διερωτήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ