Αντιδράσεις των κομμάτων στις ανακοινώσεις Σκρέκα για επιδότηση στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο

Αντιδράσεις των κομμάτων στις ανακοινώσεις Σκρέκα για επιδότηση στο ρεύμα τον Σεπτέμβριο

Αναποτελεσματικές κρίνει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και προβλέπει πως θα “βρεθεί χειμωνιάτικα με τεράστια κόστη για τους καταναλωτές και με έλλειψη πόρων για επιδοτήσεις”.

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις σήμερα από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα των ποσών των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένα του Χάρη Δούκα, Γραμματέα του Τομέα Ενέργειας του κόμματος αναφέρεται:

“Πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση, τα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών νοικοκυριών ήταν περίπου στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σαββατοκύριακο οι εταιρείες προμήθειας ανακοίνωσαν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου, με τιμές τόσο ακραίες που κατατάσσουν τα ελληνικά τιμολόγια μακράν τα ακριβότερα στην Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι βαριές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια τον τελευταίο χρόνο ήταν αναποτελεσματικές. Και ακριβώς για να εξισορροπήσει αυτό το αποτυχημένο σύστημα που έχει φτιάξει, είναι αναγκασμένη να ξοδεύει δυσθεώρητα ποσά επιδοτήσεων κάθε μήνα. Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού ενέργειας αφορούν σε 1.9 δισεκ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο.

Έτσι όμως όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα έχει αρκετά χρήματα για επιδοτήσεις.

Και τότε, η κυβέρνηση θα βρεθεί χειμωνιάτικα, με τεράστια κόστη για τους καταναλωτές και με έλλειψη πόρων για επιδοτήσεις.

Και ίσως τότε να ξανασκεφθεί αυτό που από την αρχή της λέγαμε: ότι ένα ξεκάθαρο, διαφανές και κλιμακωτό πλαφόν στη λιανική, στοχευμένο στους πιο αδύναμους, χρηματοδοτούμενο από τον προϋπολογισμό και την αγορά, είναι η καλύτερη λύση σε αυτούς τους δύσκολους ενεργειακά καιρούς”.

“Η Κυβέρνηση εξήγγειλε νέα χρηματοδότηση υπέρ του Καρτέλ Ενέργειας” υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και αναφέρει συγκεκριμένα:

“Οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος για τη «στήριξη» νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνιστούν για άλλη μία φορά σκανδαλώδη χρηματοδότηση των κερδοσκόπων.

Αντί η κυβέρνηση να εθνικοποιήσει άμεσα την ΔΕΗ και να επιβάλει πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας, επιτρέπει σε μια χούφτα ολιγάρχες να θησαυρίζουν καταστρέφοντας το σύνολο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η ΝΔ όμως, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το χρήμα των Ελλήνων φορολογουμένων, προϊόν της κρατικής κερδοσκοπίας από την υπέρογκη φορολογία που πολλαπλασιάζει τα έσοδα λόγω του ενεργειακού πληθωρισμού, για να τα επιστρέφει ως «ενίσχυση» στους καταληστευμένους καταναλωτές.

Η Ελληνική Λύση προειδοποιεί όσους κερδοσκοπούν επάνω στην καταστροφή της Ελλάδας και των Ελλήνων, ότι θα πληρώσουν βαρύτατο τίμημα.

Ασυλία, ακαταδίωκτο και ανοχή δεν θα υπάρξει για κανέναν ολιγάρχη, για κανένα διορισμένο «golden boy».

Για “1,9 δις οι επιδοτήσεις της Κυβέρνησης στο καρτέλ της ενέργειας μόνο για τον Σεπτέμβρη όταν η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι 2,2 δις!” κάνει λόγο το ΜέΡΑ 25 στην ανακοίνωσή του και αναφέρει συγκεκριμένα:

“Ανακοινώσεις για την επιδότηση των τιμολογίων, δηλαδή της αισχροκέρδειας του καρτέλ των ολιγαρχών στην ενέργεια, έκανε ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπολογίζοντας το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων μόνο για τον Σεπτέμβρη στα 1,9 δις ευρώ, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από τους προηγούμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ σήμερα, ανέρχεται περίπου σε 2,2 δις ευρώ. Θα μπορούσε δηλαδή η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με όσα θα διαθέσει περίπου σε έναν μόλις μήνα, να επανεθνικοποιήσει τον ενεργειακό κολοσσό και να διαμορφώνει μέσα από αυτόν την ενεργειακή πολιτική αντί να συνεχίζει να επιδοτεί τους ολιγάρχες που αιχροκερδούν πάνω στην χειμαζόμενη από την ακρίβεια κοινωνία.

Δεν το κάνει φυσικά.

Ο κ. Σκρέκας ακόμα, μας ενημέρωσε πως οι καταναλωτές, δηλαδή οι πολίτες, θα χρηματοδοτήσουν μέσα από μία νέα επιβάρυνση του 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα, το ταμείο που θα τους προστατεύει από τις πρακτικές της αισχροκέρδειας του ολιγαρχικού καρτέλ. Θα αυτοασφαλίζονται δηλαδή επί της ουσίας οι πολίτες απέναντι στους ολιγάρχες στους οποίους έχουν επιτρέψει οι μνημονιακές Κυβερνήσεις να κερδοσκοπούν!

Στον αντίποδα όλων αυτών των πολιτικών στις οποίες το μάρμαρο ως συνήθως πληρώνουν οι πολίτες τη στιγμή που οι εταιρείες ανακοινώνουν εκτίναξη των κερδών τους συγκριτικά με πέρυσι, το ΜέΡΑ25 προκρίνει την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και την επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να πάψει η ενέργεια να είναι πεδίο κερδοσκοπίας των διαφόρων επιτήδειων με τις πλάτες των μνημονιακών Κυβερνήσεων.

Κι ας μην αναρωτηθεί κανείς πού θα βρεθούν τα λεφτά; Δίνονται μόνο αυτό τον μήνα στους ολιγάρχες που νέμονται την αγορά ενέργειας!”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ