Η Καμάλα Χάρις έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη θέμα δυσλειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης

Η Καμάλα Χάρις έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη θέμα δυσλειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης

Ξεπέρασαν τα ελληνικά σύνορα οι καθυστερήσεις στην απονομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας, απασχόλησαν με αρνητικό πρόσημο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠA Kαμάλα Χάρις στο Μόναχο.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης και η αρνητική εικόνα για τη χώρας μας, ξεπέρασαν τα Ευρωπαϊκά σύνορα και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και απασχόλησαν πλέον την Αμερικανική ήπειρο. Ωστόσο οι αρμόδιοι δικαστές-επικεφαλής της Δικαιοσύνης σε όλη την πυραμίδα της (με ελάχιστες εξαιρέσεις), μη εξαιρουμένης και της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μη εξαιρουμένων και των δικαστικών Ενώσεων, σφυρίζουν αδιάφορα για το τεράστιο αυξανόμενο πρόβλημα στις ατέρμονες καθυστερήσεις στο χώρο της Θέμιδος.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠA Kαμάλα Χάρις στο Μόναχο, τέθηκε από την τελευταία θέμα για την λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ειδικότερα ως προς τις υπερβολικές καθυστερήσεις στην απονομή της που διαδραματίζονται στα Ελληνικά δικαστήρια.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη για την εξέλιξη της δίκης για την δολοφονία του αμερικανού νεαρού Μπακαρί Χέντερσον από το Όστιν του Τέξας, που είχε διαπραχθεί στη Ζάκυνθο πριν από πέντε και πλέον χρόνια και ακόμα για την υπόθεση αυτή δεν υπάρχει ακόμα τελεσίδικη απόφαση. Η εν λόγω υπόθεση έχει δικαστεί σε πρώτο βαθμό - και τώρα εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, στο Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας. Σήμερα διακόπηκε για τις 23 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικότερα, ο συνήγορος υπεράσπισης τριών εκ των επτά συνολικά κατηγορουμένων ζήτησε αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης και τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την διακοπή της δίκης για μεθαύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του, δεν είχε λόγια να απαντήσει και δεσμεύθηκε στην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο να παρακολουθήσει στενά την πορεία της υπόθεσης και να την ενημερώσει σχετικά.

Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν με νόημα ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης δημιουργούν πλέον αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, θέτουν αγκάθια στις διεθνείς επαφές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας και μάλιστα σε επίπεδο Πρωθυπουργού.

Ο αφροαμερικανός είχε έρθει στη χώρα μας για διακοπές το 2017 και βρέθηκε να διασκεδάζει σε μπαρ στην περιοχή Λαγανά, όταν μαζί με φίλο του ζήτησαν από μία σερβικής καταγωγής θαμώνα του μπαρ να πιούν μαζί ένα ποτό.

Πριν προλάβουν οι δύο αφροαμερικανοί να αντιδράσουν, δέχθηκαν, κατά το κατηγορητήριο, σφοδρή επίθεση από θαμώνες σερβικής καταγωγής που διασκέδαζαν επίσης, με αποτέλεσμα ο Bakari Henderson, να βρει τραγικό θάνατο από λινστάρισμα, έγκλημα που είχε πέραν των άλλων και καθαρά ρατσιστικά χαρακτηριστικά, γεγονός που προκύπτει από τις ύβρεις των δραστών και τη βιαιότητα του εγκλήματος.

Στην δίκη σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε μόνον ένας από τους δράστες, ενώ η κατηγορία από ανθρωποκτονία μετατράπηκε σε θανατηφόρο σωματική βλάβη.
Ο αρμόδιος εισαγγελέας μετά την καταδίκη άσκησε έφεση, κρίνοντας ότι η ποινική αντιμετώπιση της υπόθεσης δεν ήταν ανάλογη της βαρύτητας του εγκλήματος και ανέπεμψε την υπόθεση για νέα εκδίκαση.

Πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ