Κυρ. Μητσοτάκης: Η Άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός (vid)

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός (vid)

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να διευκρινίσει τις δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα πως «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ολομέλεια της Βουλής μιλά αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Με το νομοσχέδιο αποκτούν ισχύ νόμου τα σχέδια συμβάσεων για την προμήθεια επιπλέον έξι μαχητικών Rafale, 3+1 φρεγατών Belharra και σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια.

Αλ. Tσίπρας: Σε μια χώρα σε ασταθές περιβάλλον είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες

«Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει, σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Χαιρέτησε την ταχύτητα με την οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάστηκε την εξοπλιστική αυτή διαδικασία προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκυρία για να προωθηθεί η ευρύτερη έννοια της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας.

Ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου οι Belharra

Το κύριος μέρος των συμβάσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός, αφορά τις φρεγάτες Belharra «οι οποίες έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου» που καθυστέρησε λόγω της δεκαετούς κρίσης. Διαβεβαίωσε ότι επιφάνεια και βυθός των θαλασσών θωρακίζονται απόλυτα, καθώς «οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Ραφάλ και με τα ανυποβρυχιακά ελικόπτερα Ρόμεο».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ταυτόχρονα θα γίνει και η προμήθεια τορπιλών νέου τύπου, ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους 4 μικρότερα πλοία επιφάνειας, «με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του ναυτικού μας». Οι σχετικές αποφάσεις, θα ληφθούν έως το τέλος του καλοκαιριού.

«Πρόκειται για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους 3 κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού προβλέπονται και σημαντικές πρόνοιες για τον στρατό ξηράς», τόνισε.

Νωρίτερα στην Ελλάδα οι φρεγάτες - Θα κοστίσουν φθηνότερα

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τα νέα πλοία θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς, καθώς παρεμβλήθηκαν στη σειρά παραγωγής του ναυπηγικού προγράμματος για το γαλλικό στόλο.

«Χάρη στις επίπονες προσπάθειες της Αθήνας και στην κατανόηση του Παρισιού, οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές», ανέφερε. Τόνισε ότι η συμφωνία συγκροτεί ένα υπόδειγμα τεχνικής και οικονομικής διακρατικής συνεργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι σύντομα στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εκσυγχρονισμένα Rafale κάτι που δίνουν στη χώρα μας σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Υπέρτατος αυτοσκοπός η Άμυνα της χώρας - Τι εννούσε ο Γιώργος Τσίπρας;

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια λέει «ναι» στις φρεγάτες και τις τορπίλες και «όχι στα Rafale.

«Όλα αυτά τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ... για να καταλήξουμε τελικά στο παρόν και σας ρωτώ εάν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης;», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να διευκρινίσει τις δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα πως «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός», με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής ανητιπολίτευσης.

«Για αυτή την παράταξη η Άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτησε ενότητα, ωριμότητα και θετική συμβολή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άλλα πεδία για κομματικούς διαξιφισμούς.

«Τώρα είναι μια ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα συμπαράταξης και δυναμικής ετοιμότητας για όποιον επιδιώξει να βρεθεί απέναντί μας. Πάνω από όλα να εκπέμψουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν κ. Τσίπρα ταλαντεύσεις. Ακόμα και το "παρών" σημαίνει "απών"», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός».

Σε αμόκ για τα ελληνικά νησιά η Τουρκία - Κλειστή η πόρτα της Ελλάδας στις απειλές

Για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι διαστρέφει την αλήθεια και βρίσκεται σε αμόκ για τα ελληνικά νησιά, παραχαράσσοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία.

«Πήραν, όμως, άμεση απάντηση απ’ όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα».

Ο κ. Μητσοτάκης και διεμήνυσε ότι η πόρτα της Ελλάδας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα.

Πολύ υψηλότερη της πρώτης η αύξηση στον κατώτατο μισθό την 1η Μαΐου

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την 1η Μαΐου θα ανακοινωθεί νέα αύξηση του κατώτατου μισθού «πολύ υψηλότερη της πρώτης». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση η επιδότηση σε λογαριασμούς νοικοκυριών επιχειρήσεων και αγροτών ενώ προανήγγειλε νέα μείωση στα φορολογικά βάρη, με πρώτη προτεραιότητα τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Παρακολουθείστε ζωντανά την παρέμβαση του πρωθυπουργού:

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ