Αλ. Tσίπρας: Σε μια χώρα σε ασταθές περιβάλλον είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες

Αλ. Tσίπρας: Σε μια χώρα σε ασταθές περιβάλλον είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία»

Σε μια χώρα που βρίσκεται σε ασταθές περιβάλλον είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την αμυντική θωράκιση της χώρας.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία». «Λέτε ότι δεν θέλετε να γυρίσουμε στα ελλείμματα και ψηφίζετε 7 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλισμούς. Και χωρίς ούτε ένα ευρώ να μένει στην αμυντική βιομηχανία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ουκρανικό

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό σημείωσε «ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις; Σας είχα πει ότι δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Κι αυτή είναι η βασική στρατηγική μας διαφορά. Για εσάς κ. Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς ανατολάς, για εμάς είναι πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας. Για εσάς είναι ασπίδα της Ευρώπης ο σκληρός φύλακας της Δύσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τάχθηκε επίσης κατά της ελληνοαμερικανικής και της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Δήλωσε ότι παραχωρούμε βάσεις όπως της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον στις ΗΠΑ, ενώ τάχθηκε κατά των επιχειρήσεων στο Σαχέλ που προβλέπει η ελληνογαλλική συμφωνία.

Εξοπλιστικά

«Λέτε ότι δεν θέλετε να γυρίσουμε στα ελλείμματα και ψηφίζετε 7 δισεκ. ευρώ εξοπλισμούς. Και χωρίς ούτε ένα ευρώ να μένει στην αμυντική βιομηχανία» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε, οικειοποιείται την αγορά εξοπλισμών που γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού.

«Φτιάχνετε κομματικό σποτάκι όπου αντί για το εθνόσημο βάζετε στα φτερά των αεροσκαφών το δικό σας έμβλημα. Λες και πληρώθηκαν από το δικό σας ταμείο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε δε ως σκανδαλώδη τη σύμβαση ύψους 2 δισεκ. ευρώ για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας.

«Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε στη χώρα μετά από μια 10ετία ήταν η αναβάθμιση των F-16 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια, τον εξοπλισμό της χώρας μας στη λογική της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Και στο πλαίσιο αυτό υπερψηφίζουμε το πλαίσιο των φρεγατών, μια αγορά που προτεραιοποιήσαμε και διαπραγματευτήκαμε εμείς ως κυβέρνηση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Διευκρίνισε όμως ότι «ταυτόχρονα θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της βιομηχανίας στη ναυπήγηση των φρεγατών. Είναι απαράδεκτο πως έχει προβλεφθεί συντήρηση φρεγατών μόνο για τρία χρόνια, ενώ είναι απαράδεκτο πως δεν διασφαλίζεται μεταφορά τεχνογνωσίας για τις φρεγάτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στα έξι επιπλέον μαχητικά Rafale. «Δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα επιπλέον έξι αεροσκαφών με κόστος ένα δισ. ευρώ για τον Έλληνα φορολογούμενο. Όπως δεν κατανοούμε αυτή την επιμονή σας σε μία σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα που θα υπερβεί τα δύο δις ευρώ», τόνισε και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε να παίζουμε».

Διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραγνωρίζει την ανάγκη της αμυντικής μας θωράκισης της χώρας, όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων. «Αλλά 3 δισ. επιπλέον είναι 3 δισ. επιπλέον, 1,5% του ΑΕΠ» επέμεινε.

Ελληνοτουρκικά

Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι το δόγμα της δήθεν απομόνωσης θα κατέρρεε, σχολίασε με αφορμή επαφές του Ταγίπ Ερντογάν με τα ΗΑΕ και το Ισραήλ, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ του ουσιαστικού διαλόγου με τη γείτονα και της αξιοποίησης της εκλογής του προέδρου των ΗΠΑ ώστε να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές τις θέσεις. «Κανείς μας δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί σύντομα να βρεθεί λύση με την Τουρκία. Μπορούμε όμως να παλεύουμε για έναν ουσιαστικό διάλογο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση της έντασης. Για να αποφύγουμε νέες κρίσεις, νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων» υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ