Μέρκελ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό προκλήσεων στη συνεργασία με την Τουρκία (vid)

Μέρκελ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό προκλήσεων στη συνεργασία με την Τουρκία (vid)

«Όποιος γνωρίζει από πολιτισμό δεν μπορεί να αφήσει απ’ έξω την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στις κοινές δηλώσεις της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της Ε.Ε» είπε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:

Μητσοτάκης: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα

«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο Ε.Ε-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία.

Μέρκελ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό προκλήσεων στη συνεργασία με την Τουρκία

Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκουμε απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου».

Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ τίμημα-Αισθανθήκαμε δικαιολογημένα μόνοι

Στην πανδημία δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε πολύ στενά μεταξύ μας. Στήριξα και το Ταμείο Ανάκαμψης και το regeneration.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ευκαιρία που είχε το πρωί να συζητήσει με νέους στο Ινστιτούτο Γκαίτε και δήλωσε ευτυχής, ενώ πρόσθεσε ότι:

«Μπορεί κανείς να γνωρίσει την Ελλάδα και πέρα από την τουριστική εμπειρία που εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε καλά».

Όπως είπε η κα Μέρκελ «ελπίζω και είμαι πεπεισμένη – δεν χρειάζεται να ελπίζω γι’ αυτό- ότι οι σχέσεις θα είναι καλές και θα εξελιχθούν πολύ καλά και στη συνέχεια με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας. Όπως και ότι θα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ