Ανατολίτικες «πονηριές» Ερντογάν - Θέλει απευθείας συνεννόηση με Μητσοτάκη... χωρίς «τρίτους»

Ανατολίτικες «πονηριές» Ερντογάν - Θέλει απευθείας συνεννόηση με Μητσοτάκη... χωρίς «τρίτους»

Τι φοβάται ο Τούρκος πρόεδρος και θέλει οι συνεννοήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό να γίνεται μόνο μέσω μεσολάβησης των συμβούλων τους Ιμπραήμ Καλίν και Ελένης Σουρανή

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην απευθείας συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς την συμμετοχή της Ε.Ε. και άλλων κρατών ή οργανισμών, αλλά και των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, αφού απ' ότι φαίνεται ο Τούρκος πρόεδρος, έχει πάψει να εμπιστεύεται ακόμα και στενούς συνεργάτες του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση με την οποία επέστρεψε από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, επανέλαβε πως η συνάντηση ήταν καλή και επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της απευθείας συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών χωρίς διαμεσολαβητές.

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - «Ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι»

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι αυτό το σημαντικότερο θέμα στο οποίο συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη ήταν να συνεννοούνται απευθείας μέσω των απεσταλμένων τους Ιμπραήμ Καλίν και Ελένη Σουρανή και χωρίς τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου δείχνουν ότι στόχος είναι να μείνουν «εκτός» τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και οι δύο πρωθυπουργοί να συνομιλούν απευθείας μέσω των συμβούλων τους.

Αναλυτικά η τοποθέτηση Ερντογάν:

«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα ‘’όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα’’. Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Αν θέλει ο Θεός, με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραχίμ Καλίν, και την ειδική απεσταλμένη του κυρία Ελένη (Σουρανή) και θα κάνουμε τα βήματα μας».

Για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ερντογάν είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι δεν υποχωρεί στο θέμα των S-400 και των F-35, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη διαδικασία. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το θέμα του ρωσικού συστήματος των S-400 θα «παγώσει» για αρκετό καιρό. «Του είπα ‘’και στο ζήτημα των F-35 και στο θέμα των S-400 να μην περιμένετε να κάνουμε διαφορετικά βήματα. Διότι εμείς τηρήσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας για τα F-35 όπως και τις πληρωμές μας. Όσο για τα S-400 ζητήσαμε από εσάς Patriot και δεν μας τα δώσατε και αποσύρατε όσα είχατε στις βάσεις. Τι να κάναμε. Όμως πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά το ζήτημα. Οι υπουργοί μας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη διαδικασία», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ