Μέτωπο της Ευρώπης κατά του κορονοϊού

Μέτωπο της Ευρώπης κατά του κορονοϊού

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που το χαρακτήρισε η έλλειψη συντονισμού οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν πως θα συνεργαστούν και πως θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού.

Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης καθορίστηκαν οι εξής προτεραιότητες:

Ο περιορισμός της διάδοσης του ιού. Δόθηκε πλήρης στήριξη στις θέσεις της Κομισιόν για κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την αναστολή των περισσότερων πτήσεων για διάστημα 30 ημερών.

Η διάθεση ιατρικού εξοπλισμού. Η Κομισιόν θα «τρέξει» διαγωνισμούς για την προμήθεια εξοπλισμού και θα διατηρεί ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον κλάδο

Ενίσχυση της έρευνας. Οι 27 τονίζουν την ανάγκη της ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να επιταχυνθεί η κατασκευή εμβολίου για τον Covid-19. «Για τον σκοπό αυτό θα υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες» τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών. Οι ηγέτες καλούν το Eurogroup να παρακολουθεί από κοντά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και εγκρίνουν την εφαρμογή της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη, τονίζεται στο ανακοινωθέν, θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να υποστηρίξουν την ταχεία ανάκαμψη για το καλό των πολιτών. Για τους Ευρωπαίους πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τρίτες χώρες θα ληφθούν μέτρα για τον άμεσο επαναπατρισμό τους.

Σχόλιο από το Ευρωκοινοβούλιο

«Η Ευρώπη επανορθώνει για τον εγωισμό και τον ελλιπή συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεων στην αρχή της κρίσης του COVID-19. Σήμερα, η έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής, για τις οποίες είχε ήδη δώσει θετική γνώμη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και τη συνδρομή προς τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Επιτέλους, δείχνουμε πραγματικό αίσθημα αλληλεγγύης: δημιουργούμε λωρίδες κυκλοφορίας με προτεραιότητα για τον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, προστατεύουμε την ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην ΕΕ και παρέχουμε την πρώτη σημαντική οικονομική βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις. Μια ενωμένη Ευρώπη, έτοιμη να δράσει, βρίσκεται επιτέλους στο πεδίο της μάχης για να αντιμετωπίσει τη δραματική αυτή πρόκληση. Είμαστε μία ευρωπαϊκή οικογένεια – κανείς δες θα μείνει μόνος και κανείς δε θα χρειαστεί να δράσει μόνος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να κάνει το καθήκον του για την προστασία των ζωών και των περιουσιών όλων των συνανθρώπων μας. Δε θα εγκαταλείψουμε τον τρόπο ζωής μας ως Ευρωπαίοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ