Ικανοποίηση Αθήνας για το τετ α τετ Τραμπ - Μητσοτάκη

Ικανοποίηση Αθήνας για το τετ α τετ Τραμπ - Μητσοτάκη

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν πως στη διάρκεια της κατ’ ίδιαν συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλυσε την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή. «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις των δύο ηγετών στους εκπροσώπους του Τύπου όπου όπως ήταν αναμενόμενο κυριάρχησαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε πως η επιχείρηση που προκάλεσε την εξόντωση του στρατηγού Σουλεϊμανί -τον οποίο χαρακτήρισε «τέρας»- ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Ενώπιον των δημοσιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για συμμετοχή στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αναβάθμιση των F-16.

ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο η επίσκεψη

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ειδικότερα, ότι «η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων». Προσθέτει πως «το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ