Κέρδισαν οι Συντηρητικοί και το Brexit στη Βρετανία

Βατερλό για τους Εργατικούς

Κέρδισαν οι Συντηρητικοί και το Brexit στη Βρετανία

Την αυτοδυναμία στο βρετανικό Κοινοβούλιο εξασφάλισαν οι Συντηρητικοί υπό τον Μπόρις Τζόνσον μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του Brexit.

Οι Συντηρητικοί κερδίζουν 359 από τις 650 έδρες ενώ οι Εργατικοί περιορίζονται στις 202 με την εκλογική τους επίδοση να αποτελεί τη χειρότερη από το 1924. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί ξανά των Εργατικών σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως απογοητευτικό για το κόμμα του.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολιάζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε το στοίχημα και πέτυχε μία ιστορική νίκη, ενώ ο ηγέτης των Συντηρητικών υπογράμμισε πως το κόμμα του κέρδισε ακόμα και σε περιοχές όπου δεν είχε κερδίσει τα τελευταία 100 χρόνια.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει πλέον τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία του Brexit χωρίς να χρειάζεται τη συνδρομή άλλων κομμάτων όπως το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι Συντηρητικοί ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες από τον Βορρά, καθώς το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα επικράτησε άνετα στη Σκωτία και η επικεφαλής του Νικόλα Στέρτζον τόνισε πως θα διεκδικήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ