Η χρονιά του Brexit

Τα καλά και κακά σενάρια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε μέσα στο 2019: Η τήρηση της συμφωνίας, μια πιθανή νέα και οι καταστροφικές εκδοχές

Η χρονιά του Brexit

Η χρονιά που χιλιάδες Βρετανοί είτε περίμεναν με αγωνία, είτε έτρεμαν να έρθει -ανάλογα με την άποψή τους για το Brexit-  έφθασε. Η αποχώρηση της Γηραιάς Αλβιόνας από την Ε.Ε, που έχει «σφραγίσει» για τις 29 Μαρτίου στις 11 τη νύχτα (τοπική ώρα), ακριβώς δύο χρόνια δηλαδή μετά από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, μετατρέπει το 2019 σε ένα έτος καθοριστικό που θα διαμορφώσει το μέλλον όχι μόνο της χώρας, αλλά και ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου για τις επόμενες δεκαετίες.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Τερέζα Μέι μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα, από τη νέα χρονιά. Δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες, η πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι το πράσινο φως της Βουλής θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να γυρίσει σελίδα δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε άλλα σημαντικά εγχώρια προβλήματα, όπως είναι η υγεία και το στεγαστικό. Η κρίσιμη ψηφοφορία η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για το Δεκέμβριο αλλά αναβλήθηκε εν μέσω φόβων για την απόρριψή της, αναμένεται να διεξαχθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου. Οι πιθανότητες της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε βρίσκονται στο «50-50», εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit, σύμφωνα με τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ. Μέχρι τότε η αβεβαιότητα θα παραμείνει, καθώς πολλά πιθανά σενάρια θα μπορούσαν να εξελιχθούν μέσα στη νέα χρονιά. Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Το Brexit θα διεξαχθεί βάσει της συμφωνίας των 585 σελίδων που υπέγραψε η Μέι με τις Βρυξέλλες. Η πρωθυπουργός συμφώνησε με την Ε.Ε να πληρώσει το Λονδίνο τις εκκρεμείς οικονομικές του υποχρεώσεις ύψους τουλάχιστον 43 δις ευρώ και να παραμείνει μέρος της ενιαίας αγοράς της Ευρώπης μέχρι το τέλος του 2020. Στο μεσοδιάστημα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε θα προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν μια μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Το Brexit θα διεξαχθεί βάσει διαφορετικής συμφωνίας. Αν οι βουλευτές καταψηφίσουν την υφιστάμενη συμφωνία, η Μέι θα έχει στη διάθεσή της 21 ημέρες για να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο με νέο σχέδιο. Οι υπέρμαχοι του «σκληρού» Brexit απαιτούν από τη Μέι να επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες, κάτι τέτοιο όμως είναι σχεδόν αδύνατο, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ το έχουν αποκλείσει. Στο μεταξύ ο χρόνος πιέζει. Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί όχι μόνο από τους Βρετανούς βουλευτές αλλά και από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Μέι προειδοποίησε ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να καθυστερήσει το Brexit,παρατείνοντας το χάος ακόμη και συμπίπτοντας με τις Ευρωεκλογές του Μαϊου.

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία: Το πιο απρόβλεπτο και καταστροφικό για πολλούς σενάριο. Η Βρετανία δεν θα αναγκαστεί αμέσως να «πληρώσει» τα έξοδα του διαζυγίου, αλλά θα επανερχόταν στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - πράγμα που σημαίνει ότι τα εμπορεύματα που προηγουμένως κυκλοφορούσαν ελεύθερα στη Μάγχη, πιθανότατα θα φορολογηθούν. Μεγάλες ουρές θα σχηματίζονταν στα βρετανικά σύνορα, ενώ οι επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος: Οι υπέρμαχοι μίας δεύτερης ψηφοφορίας έχουν αναθαρρήσει το τελευταίο διάστημα. Ορισμένοι παρατηρητές έχουν προβλέψει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταθέσει τελικά νομοθεσία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα με δύο επιλογές: η συμφωνία της Μέι ή καμία συμφωνία. Θεωρητικά, οι βουλευτές θα μπορούσαν να προσθέσουν μια τρίτη επιλογή: την παραμονή στην Ε.Ε. Η διοργάνωση μίας νέας δημόσιας ψηφοφορίας ωστόσο θα διαρκούσε περίπου 22 εβδομάδες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ακόμα και με μικρότερο χρονοδιάγραμμα, το Brexit θα χρειαζόταν να πάρει παράταση για μετά το Μάρτιο. Με ή χωρίς άλλη ψηφοφορία, ωστόσο, η Βρετανία θα μπορούσε απλώς να προχωρήσει και να ακυρώσει μονομερώς το διαζύγιο: το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης αποφάσισε τον Δεκέμβριο ότι ένα κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Γενικές εκλογές: Υπό κανονικές συνθήκες, αν η πρωθυπουργός χάσει μια σημαντική ψηφοφορία στη Βουλή, οπως η συμφωνία για το Brexit η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής. Αν την έχανε η κυβέρνηση των Τόρις θα έπρεπε να προκηρύξει νέες γενικές εκλογές, για δεύτερη φορά από το 2017.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ