Σταθάκης: «Κομβικό σημείο» η απόφαση του Eurogroup για το χρέος

Σταθάκης: «Κομβικό σημείο» η απόφαση του Eurogroup για το χρέος
Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5%, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είναι βελτιωμένες κατά 12,6% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Αυτά αποτελούν μια στέρεα βάση για να εξηγήσουμε πως θα έρθει ανάπτυξη 2,7%, όπως άλλωστε προβλέπει και η Κομισιόν, προσέθεσε ο Γ. Σταθάκης εγκαλώντας την αντιπολίτευση για «καταστροφολογία».

Χαρακτήρισε «κομβικό σημείο» την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και τόνισε πως η ένταξη στο QE θα σηματοδοτήσει την πλήρη εξομάλυνση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.

Στα ενεργειακά η πολιτική εστιάζεται σε τέσσερα σημεία:

* Το εθνικό πλαίσιο για τον ενεργειακό τομέα. Θα συσταθεί εθνικό συμβούλιο ενέργειας, όπως είπε ο υπουργός.

* Μετάβαση σε νέο μοντέλο στην ηλεκτρική ενέργεια και ευρύτερο σύστημα δικτύων μεταφοράς για τη νησιωτική Ελλάδα.

* Στην χωροταξία πρέπει να προχωρήσει το κτηματολόγιο και να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης χωρικού σχεδιασμού και της ασάφειας στις χρήσεις γης.

* Μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο μέσω του TAP, του ελληνοβουλγαρικού αγωγού και άλλων κινήσεων.

Ο ΔΕΣΦΑ
Είναι ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε από το 2013. Αποχώρησαν οι ανταγωνιστές έμεινε ένας, η Socar και άρχισαν τα προβλήματα πολύ πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο Γ. Σταθάκης.

Υπενθύμισε ότι η Κομισιόν δεν ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση γιατί ο παραγωγός δεν μπορεί να ελέγχει το δίκτυο διανομής και γι’ αυτό η Socar κλήθηκε να χάσει το πλειοψηφικό ποσοστό (σ.σ. αρχικά προγραμματίζονταν να πάρει το 66%).

Υποστήριξε ότι η ΝΔ προγραμμάτισε αύξηση τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ κατά 68% και όπως είπε η τροπολογία Σκουρλέτη έγινε στα πλαίσια κοινοτικής οδηγίας.

«Καλώ τη ΝΔ να μας πει γιατί δεν προχώρησε η ιδιωτικοποίηση;». Πρέπει να σταματήσουμε να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο; αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι εξαντλήσαμε τις δυνατότητες που υπήρχαν για να βρεθεί λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ