Χαρίτσης: Δραστική μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων

Χαρίτσης: Δραστική μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων
Δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση και την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, αλλά και το συνολικό εκσυγχρονισμό των κρατικών υπηρεσιών, προωθεί μέσω ΕΣΠΑ η κυβέρνηση, με ξεκάθαρη στόχευση αυτή τη φορά τα κεφάλαια αυτά «να πιάσουν τόπο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.


Ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας «Στο Κόκκινο», σημείωσε ακόμη ότι από τις επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, τόσο τους εγχώριους όσο και αυτούς από το εξωτερικό, έχει αναδειχθεί το ζήτημα της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος όπου θα διασφαλίζει ότι εφόσον τηρούνται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης και η νομοθεσία για το περιβάλλον και τα εργασιακά, οι επενδύσεις θα μπορούν να προχωρήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι με καθυστερήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση κινείται με δύο τρόπους:

Ο πρώτος αφορά τη συνολική αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, που θα απλοποιεί το καθεστώς της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και θα εφαρμόζει μία διαδικασία «αυτοαδειοδότησης» μετά τη διαδικασία της αρχικής ίδρυσης, ώστε να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται. Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως είπε, θα συνοδεύονται από αντίστοιχες για τη διευκόλυνση και την κατεύθυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μέσα από δομές και κέντρα που θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ο δεύτερος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, με την δέσμευση σημαντικών πόρων μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που πρέπει να παρασχεθούν στους ιδιώτες.

«Δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος υπολόγισε τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν σε τέτοια έργα σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ, καθώς «το ζήτημα είναι να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός ώστε να γίνονται ορατές οι βασικές ανάγκες για τέτοιου είδους υπηρεσίες».

Θύμισε μάλιστα ότι τα προηγούμενα χρόνια δαπανήθηκαν πάνω από 7 δισ. ευρώ στην ψηφιοποίηση και τη βελτιστοποίηση της σχέσης του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση... αλλά εν πολλοίς «κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων», είπε διατυπώνοντας ωστόσο την ευχή «επιτέλους, να πιάσουν τόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ