Βούτσης: Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν λήγει

Βούτσης: Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που δεν λήγει
Για την κρίση του προσφυγικού πρόκειται να μιλήσει σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, ανοίγοντας τις συζητήσεις για το θέμα, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των επικεφαλής των εθνικών κοινοβουλίων, που οργανώνει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

Θέμα της ομιλίας του Νίκου Βούτση είναι το εξής: «Μεταναστεύσεις και κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη-ο ρόλος και οι ευθύνες των κοινοβουλίων».

Ο ίδιος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα έχει παράλληλα ένα πλούσιο πρόγραμμα διμερών επαφών.

Ήδη μέσα στο πρωινό συνάντησε τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιανόσκι, ενώ αναμένεται συνάντηση και με τον Γερμανό ομόλογό του Νόρμπερτ Λάμερτ.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών θα συμμετέχει σε συναντήσεις δύο επιμέρους ομάδων προέδρων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μια ομάδα θα είναι με τις ευρωμεσογειακές χώρες, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Η δεύτερη ομάδα στην οποία θα συμμετέχουν και χώρες του Βορρά (Βέλγιο και Γερμανία) είναι μια πρωτοβουλία της προέδρου της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι την οποία ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο. Οι εν λόγω χώρες έχουν υπογράψει τη διακήρυξη της Ρώμης για «Περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση-Ο δρόμος για να φθάσουμε».

Στο ερώτημα τι ελπίζει για αυτή τη συνάντηση των προέδρων στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Μια καλύτερη συναντίληψη πάνω στο πολύ κρίσιμο πρόβλημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, το οποίο προφανώς δεν λήγει, είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον».
Μια συναντίληψη που θα μπορούσε να δώσει «μία καλύτερη εφαρμογή των ήδη ειλημμένων αποφάσεων της ΕΕ. Καλύτερη εφαρμογή και όχι άρνηση εφαρμογής όπως συμβαίνει σήμερα από μερικές χώρες» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ