Τσίπρας: Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα
Στις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, τις οποίες βιώνει από πρώτο χέρι η Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. 

«Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι. Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες» είπε ο Πρωθυπουργός, και τόνισε ότι, «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου».

«Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’» είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας μακροπόθεσμης στρατηγικής προσέγγισης, «εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

«Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων. Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ