«Παγώνει» ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά από απόφαση ΣΥΡΙΖΑ

«Παγώνει» ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά από απόφαση ΣΥΡΙΖΑ
Με παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στον ΣΚΑΪ, το θέμα φαίνεται πως τελειώνει πριν καν φουντώσει.

Η απόφαση φέρεται να είναι σύμφωνα με πληροφορίες ειλημμένη, μετά και τη χθεσινή στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργησή του και με δεδομένη τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αντίκειται σε οποιαδήποτε φορολόγηση της εκπαίδευσης.

Την αναστολή του μέτρου αύξησης ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ από την υπηρεσιακή κυβέρνηση παρά ότι αναγράφει στο πρόγραμμα που εξέδωσε πριν απο λίγες μόλις ημέρες ότι το μέτρο είναι «φορολογική δικαιοσύνη». Όπως σημειώνει, το μέτρο αυτό προέκυψε έπειτα από επίμονο αίτημα των θεσμών και ψηφίστηκε με τη συνδρομή και της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αναστολή του μέτρου, καθώς αποτελεί την «πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά». Όπως υπογραμμίζεται, «η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο».

Υπενθυμίζεται πως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση προχωρά κανονικά: η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε εγκύκλιο για τη νέα προθεσμία που δίνει προκειμένου τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να υποβάλουν δήλωση υπαγωγής στον ΦΠΑ. Βεβαίωως, μένει να δοθούν διευκρινίσεις για το ποια ιδιωτικά σχολεία εξαιρούνται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης υποχρεούνται να προχωρήσουν έως τις 8 Σεπτεμβρίου σε δήλωση μεταβολών καθώς τίθεται σε ισχύ ο ΦΠΑ 23%. Σημειώνεται πως χθες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να αλλάξουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι εκ πρώτης όψεως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν φαίνεται να αντιβαίνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αλεξιάδης: Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση με ΠΝΠ

«Μέσα στην ημέρα θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Πρόσθεσε πως η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα. «Πρέπει να φορολογούμε τόσο όσο να μπορούμε να εισπράξουμε, διαφορετικά χάνει το δημόσιο», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ