Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν το μεταναστευτικό

Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν το μεταναστευτικό
Την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, προτείνει η Κομισιόν μετά από εισήγηση του Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου.

Η πρόταση προβλέπει την κατανομή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περίπου 40.000 υπηκόων τρίτων χωρών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Η πρόταση δεν έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αφορά τους υπάρχοντες αιτούντες ασύλου αλλά τους μελλοντικούς, δηλαδή αυτούς που θα ζητούν άσυλο μετά την έγκρισή της πρότασης από το Συμβούλιο Υπουργών.

Η κατανομή ανά χώρα θα γίνει με βάση τέσσερα κριτήρια: το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, την ανεργία και το σύνολο των αιτήσεων που έχει δεχθεί στο έδαφός της.

Θα υπάρξουν και διαφωνίες

Πάντως, η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να συναντήσει την έντονη διαφωνία πολλών χωρών, οι οποίες δεν δέχονται ποσοστώσεις στην κατανομή των αιτούντων άσυλο. Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο, που εξαιρείται άλλωστε και από τη συνθήκη, την Ουγγαρία, τις τρεις χώρες της Βαλτικής, την Τσεχία, την Πολωνία, ενώ ενστάσεις έχει διατυπώσει και η Γαλλία, η οποία θα μπορούσε να δεχθεί το μέτρο αλλά μόνο προσωρινά.

Η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης, αλλά σε εθελοντική βάση, στα κράτη μέλη να χορηγήσουν άσυλο και να εγκατασταθούν στο έδαφός του 20.000 Σύριοι πρόσφυγές που βρίσκονται προσωρινά σε καταυλισμούς σε γειτονικές χώρες της Συρίας.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ