Χρυσογόνος: Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ξεπερνάει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην ΕΕ

 Χρυσογόνος: Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ξεπερνάει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην ΕΕ
Την άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Ευρώπη τόνισε με παρέμβασή του στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος τονίζοντας ότι αυτό που περισσότερο από όλα χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και προσήλωση στη διαφάνεια.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αποτελεί μια τεράστια πληγή για την οικονομική ζωή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ελάχιστο άμεσο κόστος από το οργανωμένο έγκλημα ξεπερνάει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο σύμφωνα με εκτιμήσεις της Europol.

Αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα για την ανάπτυξη, λιγότερα χρήματα για κοινωνικές παροχές και τελικά επίταση της κοινωνικής ανισότητας και αδικίας. Γιατί λοιπόν δεν καταφέραμε να καταπολεμήσουμε το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Ευρώπη; Ο λόγος είναι ότι μέχρι τώρα δεν είχαμε ποτέ την απαραίτητη πολιτική βούληση να το πράξουμε. Εκεί έγκειται η χρησιμότητα των δύο νομοθετημάτων που συζητάμε σήμερα.

Οι νέες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχονται με βελτιώσεις σε σχέση με τα όσα ήδη ισχύουν. Η τήρηση αρχείων με τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους-ιδιοκτήτες των νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των καταπιστευμάτων, που θα είναι ανοιχτά προς έλεγχο σε όσους αποδεικνύουν έννομο συμφέρον, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την καθιέρωση ενός καθεστώτος διαφάνειας.

Χρειάζονται όμως και παραπέρα αποφασιστικά βήματα προς την κατοχύρωση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές. Αυτή είναι η μεγάλη και πραγματική διαρθρωτική μεταρρύθμιση που χρειαζόμαστε και όχι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σε όφελος του κεφαλαίου, την οποία προωθούν με κάθε τρόπο οι κυρίαρχες σήμερα στην Ένωση πολιτικές δυνάμεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ