«Εργαλειοθήκη» για τη «μετά τρόικα» εποχή...

«Εργαλειοθήκη» για τη «μετά τρόικα» εποχή...
Στη δημιουργία μιας «εργαλειοθήκης», που θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα το φθινόπωρο και

στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, αλλά, κυρίως, θα χρησιμοποιηθεί στη «μετά τρόικα» εποχή, προχωρά η κυβέρνηση.

«Εμμένουμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η γραμμή μένει ίδια. Αλλά, πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο. Χρειάζεται "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας" όλων των πολιτικών. Να ικανοποιηθεί ο πολίτης και να βλέπει το "άσπρο φως" στο τέλος της ημέρας και, παράλληλα, να ικανοποιείται η ανάγκη να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί» επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Εξειδίκευσε δε περαιτέρω τα λεγόμενά του, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που πετύχαμε (σ.σ. τα πρωτογενή πλεονάσματα) και ταυτόχρονα να δείξουμε στον πολίτη ότι κάτι πάει καλά. Το ζήτημα είναι πώς μία πολιτική επηρεάζει την οικονομία και πώς επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν (σ.σ. την "ανάλυση ευαισθησίας") και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τους δανειστές».

Πάντως, κατά τον ίδιο παράγοντα, για να γίνει αυτό αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών («πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε», είπε χαρακτηριστικά), η χώρα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Για τον συγκεκριμένο λόγο, βασική προϋπόθεση είναι να υλοποιηθούν τα 12 προαπαιτούμενα μέτρα, ζήτημα στο οποίο «παρότι η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε, οι πιέσεις είναι λογικές από τους δανειστές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ