Κυρ. Μητσοτάκης: Ανοίγουμε μέτωπο με τις πολυεθνικές – Τι είπε για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανοίγουμε μέτωπο με τις πολυεθνικές – Τι είπε για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Το τι γίνεται στην Ευρώπη μας αφορά όλους

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες είναι το κόστος ζωής και η ακρίβεια, το οποίο είναι ένα ζήτημα το οποίο κυριαρχεί όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «ανοίγουμε ένα μέτωπο με τις πολυεθνικές εταιρείες, αλλά είμαι αναγκασμένος να το κάνω γιατί δεν μπορώ να ανεχθώ ότι σε μία ενιαία αγορά, πατώντας πάνω σε διάφορα τερτίπια και λογιστικά παιχνίδια, τελικά καταλήγουν να χρεώνουν το ίδιο προϊόν πιο ακριβά σε αγορές όπως είναι η Ελλάδα που είναι πιο μικρές σε σχέση με μεγαλύτερες αγορές, όπως μπορεί να είναι η Γαλλία, η Γερμανία».

Πόθεν έσχες Κασσελάκη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει και τις εξελίξεις αναφορικά με το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. «Αν ο κ. Κασσελάκης, ως όφειλε, είχε καταθέσει το “πόθεν έσχες” του εντός 90 ημερών αφότου εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συζητούσαμε για αυτό την εβδομάδα πριν τις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για τοξικότητα, ψεμάτων και μια «αφόρητη αλαζονεία και αυτοαναφορικότητα», όπως είπε. «Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να μιλάει για το “πόθεν έσχες” λίγες ημέρες πριν τις εκλογές», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το εάν του «λείπει» ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι «δεν καθορίζουμε εμείς τους πολιτικούς μας αντιπάλους». «Αυτό που λείπει -όχι πως υπήρχε επί Τσίπρα- είναι ένας πιο συγκροτημένος πολιτικός διάλογος χωρίς ακρότητες και τοξικότητα», σημείωσε.

Για τις ευρωεκλογές

Σχετικά με τις ευρωεκλογές και το σχόλιο έγκυρων αναλυτών ότι «δοκιμάζουν την αντοχή των πολιτικών υλικών πάνω στην οποία στηρίζεται Ευρωπαϊκή Ένωση», ο πρωθυπουργός απάντησε για το αν μοιράζεται την ίδια ανησυχία: «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί οι ευρωεκλογές αυτές είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα γιατί νομίζω ότι δεν έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το ζήτημα αυτό σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Η Ευρώπη το 2024 αντιμετωπίζει διαφορετικές και πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε όταν ξανακάναμε ευρωεκλογές το 2019. Σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μεγάλη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι σημαντικό η Ευρώπη να ξαναβρεί συνολικά το βηματισμό της για να αποκτήσει ένα πιο ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συγκροτηθούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο οι απαραίτητες συμμαχίες μεταξύ των δυνάμεων της λογικής και της Ευρώπης που να μας επιτρέψουν να πάρουμε τέτοιες τολμηρές αποφάσεις για το καλό της Ευρώπης. Κι εκεί θέλουμε η Ελλάδα, σε αυτά τα κέντρα αποφάσεων να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός όπως νομίζω ότι ήμασταν πρωταγωνιστές τα τελευταία πέντε χρόνια σε σημαντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις που ωφέλησαν και την Ευρώπη αλλά ωφέλησαν και την πατρίδα μας. Άρα είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο θα γίνει την Κυριακή, οι ευρωβουλευτές τους οποίους θα εκλέξουμε αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επηρεάσουν και τις δικές μας ζωές στην πατρίδα μας».

Ερωτώμενος αν φοβάται κίνδυνο διάσπασης στην Ε.Ε., ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι. Η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι πολύ ανθεκτική και έχει και έναν τρόπο να βρίσκει τελικά συμφωνίες και να δρομολογεί συνθέσεις τέτοιες που να ωφελούν τους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι είμαι αφελής σχετικά με τον κίνδυνο των άκρων και την ανάγκη να υπάρχουν -μιλώ εκπροσωπώντας τη δικιά μας πολιτική οικογένεια, το ΕΛΚ- δυνάμεις οι οποίες να είναι φιλοευρωπαϊκές αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει με τόλμη να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα». Όπως είπε δεν έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από την ευρωομάδα της Αριστεράς η οποία δε συμμετέχει σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων.

«Θεωρείται ακραία ομάδα, όπως ακραίοι θεωρούνται και η μία τουλάχιστον από τις δύο ομάδες που εκπροσωπούν τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Άρα να έχουμε μία αίσθηση και των ευρωπαϊκών συσχετισμών που θα προκύψουν την επόμενη μέρα και πώς αυτά τα οποία θα ψηφίσουν οι Ελληνες πολίτες, στο βαθμό που μας αναλογεί στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει και τη δικιά του αντανάκλαση στις ευρωπαϊκές συμμαχίες της επόμενης μέρας».

ADVERTISEMENT

Για το ενδεχόμενο μη προσέλευσης στις κάλπες και την έρευνα της Pew Research, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει εικόνα της συγκεκριμένης μέτρησης αλλά υπάρχουν χώρες με πολύ χαμηλότερη συμμετοχή από την Ελλάδα σε ευρωεκλογές κι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ