Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Έκδοση ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης

«Ζητάμε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα»

Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει θωρακισμένη για αυτό πρέπει να εξετάσει νέους νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει περισσότερες επενδύσεις σε εξοπλισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολούθως συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα ξεπερνά ήδη τα τελευταία χρόνια το 2% των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ. Αυτό δεν συμβαίνει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν θέλει η Ευρώπη να μείνει θωρακισμένη αμυντικά πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για την χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών».

Για τα ευρωομόλογα ανέφερε πως «η Ευρώπη να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση. Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό την ανάγκη της Ευρώπης πρέπει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια. Και ελπίζω σε αυτό το ευρωπαϊκό συμβούλιο να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά».

«Ζητάμε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα»

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε να καταλήξει η σύνοδος σε συγκεκριμένα συμπεράσματα «που αναγνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Όπως είπε, «ζητούμε κατάπαυση πυρός και πλήρη απελευθέρωση των ομήρων. Θα μπορέσουμε μα καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποθαρρύνουν το Ισραήλ να επιτεθεί στη Ράφα. Η Ελλάδα είναι σταθερά ταγμένη στην επίλυση του παλαιστινιακού μέσα από την λύση των δύο κρατών.

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί θα συζητηθούν θέματα πρωτογενή τομέα που αφορούν τους αγρότες.

«Το ΕΛΚ είναι η πολιτική οικογένεια που θα βάλει φρένο στα υπερβολικά φιλόδοξα σχέδια κάποιων για πράσινη μετάβαση που θα ζημιώσει του αγρότες μας. Θα τους βοηθήσουμε να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση αλλά με ρυθμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εισοδήματα τους», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει συζήτηση για την Τουρκία ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «για την Τουρκιά θα υπάρξει συζήτηση και νομίζω θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα αποτυπώνουν το υφιστάμενο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ