«Ψυχρός πόλεμος» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Το παρασκήνιο της κόντρας Μητσοτάκη – Σούνακ

«Ψυχρός πόλεμος» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Το παρασκήνιο της κόντρας Μητσοτάκη – Σούνακ

Μάλιστα οι βρετανικές αρχές απέσυραν και την προσωπική ασφάλεια του Έλληνα Πρωθυπουργού “επειδή η επίσκεψη δεν είναι επίσημη”. 

«Ψυχρός πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου με την ξαφνική ακύρωση του ραντεβού που ήταν προγραμματισμένο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ το απόγευμα της Δευτέρας (27/11). Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ήταν αυτός που ακύρωσε την συνάντηση που είχε οριστικοποιηθεί εδώ και μία εβδομάδα, αιφνιδιάζοντας την ελληνική αποστολή. Μάλιστα η ακύρωση έγινε γνωστή ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το προγραμματισμένο ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του Βρετανού Πρωθυπουργού προβάλλεται ως δικαιολογία επισήμως η αλλαγή του προγράμματος του Ρίσι Σούνακ ωστόσο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η σαφής θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο παραλληλισμός με την “Μόνα Λίζα” ενόχλησαν τον Σούνακ.

Παρότι στο Λονδίνο γνώριζαν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έθετε το θέμα στον ομόλογό του, όπως αναφέρει βρετανική πηγή στα “Νέα”, εκτίμησαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έκανε σόου στις κάμερες έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Μάλιστα οι βρετανικές αρχές απέσυραν και την προσωπική ασφάλεια του Έλληνα Πρωθυπουργού “επειδή η επίσκεψη δεν είναι επίσημη”.

Το BBC News διέκοψε χθες την κανονική ροή του προγράμματος για να μεταδώσει την είδηση. Πηγή των κυβερνώντων συντηρητικών ανέφερε ότι “η συνάντηση δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό το πρίσμα των δηλώσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού”. Αλλά, ελληνικές πηγές σημείωναν ότι “η δικαιολογία αυτή δεν ευσταθεί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε κάτι διαφορετικό από όσα έχει δηλώσει και στο παρελθόν. Απλώς επανέλαβε την πάγια θέση για την επανένωση των Γλυπτών”.

Ασυνήθιστη απόφαση

Σε κάθε περίπτωση η ακύρωση του ραντεβού θεωρείται “πρωτοφανής και εξαιρετικά ασυνήθιστη ενέργεια. Κάποια πράγματα απλώς δεν γίνονται” σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Χθες το βράδυ, εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε στα “Νέα” πως “η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική. Από την συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση έως τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα”.

Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με κυβερνητικό αξιωματούχο που δεν είναι ομοιόβαθμός του. Ο Εκπρόσωπος του Σούνακ δεν σχολίασε γιατί ο Βρετανός πολιτικός αποφάσισε να μην δει τον Έλληνα ομόλογό ου.

Μητσοτάκης στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Αν κόβαμε την Μόνα Λίζα μισή πώς θα φαινόταν;

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν» δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή στο BBC ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος εκτενέστερα στα Γλυπτά έφερε το παράδειγμα της Μόνα Λίζα λέγοντας: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή την Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, πώς θα φαινόταν;».

Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν έχει γίνει όση πρόοδος θα ήθελα αλλά είμαι υπομονετικός άνθρωπος».

Όταν του αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είναι θετικός στον δανεισμό των Γλυπτών, είπε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω μετά».

Για το μεταναστευτικό ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα εργάζεται διμερώς με την Τουρκία και ως Ε.Ε. για τη μείωση των ροών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ