Τζεντιλόνι: Περιορισμένα τα χρήματα για τη βοήθεια στην Ελλάδα φέτος - Aπό του… χρόνου περισσότερα

Τζεντιλόνι: Περιορισμένα τα χρήματα για τη βοήθεια στην Ελλάδα φέτος - Aπό του… χρόνου περισσότερα

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο τις λεπτομέρειες της βοήθειας

Άσχημα είναι τα νέα για την Ελλάδα, καθώς ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι παραδέχθηκε ότι τα χρήματα για βοήθεια μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα είναι περιορισμένα.

Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα, εν όψει της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Σε άλλο μήκος κύματος ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Για το ίδιο θέμα ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι φονικές πλημμύρες «είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό διακύβευμα και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί, αρχής γενομένης από τη σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού αύριο στο Στρασβούργο και τη συνάντησή του με την πρόεδρο της φον ντερ Λάιεν», ενώ διέψευσε ότι είναι λίγα τα χρήματα για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση «τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα» από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι «μιλάμε σε μια συγκυρία ευνοϊκή, γιατί ποτέ στα 42 χρόνια της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ποτέ δεν είχαμε τόσους πόρους, κοινοτικούς πόρους στη διάθεσή μας έχουμε 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κανονικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ».

Αύριο η συνάντηση στο Στρασβούργο

Αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο τις λεπτομέρειες της βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ. Προσέθεσε ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει συγκεκριμένο αίτημα για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας (εκτός από το σύστημα «Κοπέρνικος»), αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε συνολικό αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή από διαφορετικούς πόρους και εργαλεία.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στην Πρόεδρο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για οικονομική στήριξη, κάθε είδους βοήθεια που η Κομισιόν θα μπορούσε να παρέχει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των πλημμυρών» σημείωσε η κυρία Σπινάντ και προσέθεσε: «Αύριο στο Στρασβούργο, η πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συζητήσουν ακριβώς τις λεπτομέρειες της βοήθειας που προετοιμάζει η Επιτροπή για να στηρίξει τη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ