Με τις τράπεζες τα βάζει ο Νίκος Παππάς -"Να υπηρετούν την οικονομία και όχι το αντίστροφο"

Με τις τράπεζες τα βάζει ο Νίκος Παππάς -"Να υπηρετούν την οικονομία και όχι το αντίστροφο"

7,5 δισ. τα κέρδη των τραπεζών στη διετία

«Τα κέρδη των τραπεζών αναμένονται στα 7,5 δισ. ευρώ για τη διετία. Τα δάνεια περιορίστηκαν κατά 3,6 δισ. ευρώ στο αʼ εξάμηνο του 2023. Τα επιτόκια καταθέσεων είναι στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης και τα επιτόκια δανεισμού κατά 50% υψηλότερα από αυτόν. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αποκαλυπτικά». Αυτό αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς.

«Το σχέδιο Ν.Δ., Μητσοτάκη και Πισσαρίδη για εκκαθάριση της αγοράς και της κοινωνίας προχώρα ταχύτατα. Η δήθεν πίεση Μητσοτάκη και Σταϊκούρα στους τραπεζίτες δεν πήγε και τόσο καλά. Στη χώρα βρέχει ουρανοκατέβατα κέρδη για κάποιους και δανεικά και αγύριστα (άνω των 400 εκατ. ευρώ, πλέον) για τη Ν.Δ.», σχολιάζει και συνεχίζει:
«Προφανώς, λοιπόν, δεν περιμένουμε να γίνουμε:
-Ιταλία, που επέβαλε 40% φόρο στα έσοδα τόκων των τραπεζών.
-Ισπανία, όπου «τρέχει» έκτακτη εισφορά δύο ετών 3,8% σε καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών.
-Βρετανία, όπου εξακολουθεί για δεύτερο χρόνο να επιβάλλεται προσαύξηση στον φόρο στα κέρδη των τραπεζών.
-Τσεχία, που εξακολουθεί να ζητά έκτακτο φόρο 60% στα κέρδη τραπεζών».

«Η άδικη κατανομή των βαρών έχει γίνει νόμος, εργαλείο και αντίδωρο από τον κ. Μητσοτάκη. Η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση πολιτικής παρεμβασης, όχι επικοινωνιακή διαχείριση και έναν πρωθυπουργό να επαιτεί κάποιες πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από τις τράπεζες», καταλήγει ο Ν. Παππάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ