Τα είπαν σε καλό κλίμα Μητσοτάκης - Ερντογάν στο Βίλνιους και έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια

 Τα είπαν σε καλό κλίμα Μητσοτάκης - Ερντογάν στο Βίλνιους και έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε «μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια».

Η σημερινή συνάντηση συνιστά απόπειρα επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, με καταλύτη την Ουάσιγκτον, από την οποία καλλιεργούνται συνθήκες προώθησης πολιτικού διακανονισμού σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να κινηθούν σε ένα νέο πλαίσιο, εντός του οποίου περιλαμβάνονται νέες ισορροπίες στα εξοπλιστικά στο Αιγαίο, διαπραγματεύσεις για επίλυση διαφορών και σε κάθε περίπτωση εμπέδωση της ατμόσφαιρας νηνεμίας σε αυτή την κρίσιμη για το ΝΑΤΟ περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στραμμένα στη συνάντηση τα βλέμματα στις ΗΠΑ

Οπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το CNN, όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ ήταν στραμμένα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και – όπως τονίζεται – μένει να φανεί εάν η συνάντηση των δύο ηγετών θα κατευνάσει τις αντιρρήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε ό,τι αφορά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αγκυρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρει το CNN, αναμένει ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα δεσμευτούν στη διατήρηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ότι θα καταφέρουν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αμοιβαίο σεβασμό του εναέριου χώρου, μετά από έναν χρόνο πρωτοφανών τουρκικών παραβιάσεων, δήλωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ με γνώση του θέματος καθώς και ένας περιφερειακός διπλωμάτης.

Μητσοτάκης: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης»

Τονίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε χθες την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.

«Μπορούμε – είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός – δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».

Συνάντηση Μητσοτάκη και με Μακρόν

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ