Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στα δικαιώματα της Μειονότητας

Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στα δικαιώματα της Μειονότητας

Παραμένει κρατούμενος ο Μπελέρης – Ελεύθεροι οι συνεργάτες του

Την υπόθεση της σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, σχολίασε από τη Λέσβο που βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παραμένει κρατούμενος ο Μπελέρης – Ελεύθεροι οι συνεργάτες του

Μέχρι και αυτή την στιγμή δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία πως ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, αφέθηκε ελεύθερος το πρωί μετά την αυθαίρετη σύλληψή του τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, κατηγορείται για… «εξαγορά ψήφων».

Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την είδηση που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω του ανταποκριτή του στο Αργυρόκαστρο. Γνωστό έγινε επίσης πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αφού νωρίτερα ενημέρωσε για το ζήτημα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι ο συνεργάτης και ο δικηγόρος του οι οποίοι κρατούνταν από τις αλβανικές αρχές.

Η πρέσβης συναντήθηκε με τον Μπελέρη

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο Δήμαρχο στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα Πρέσβυς είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Επιπροσθέτως, η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Στόχος ο εκφοβισμός

Η κίνηση των αλβανικών Αρχών να προχωρήσουν στη σύλληψη του ομογενή υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, εκτιμάται ως μία προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων, και κυρίως όσων σκοπεύουν να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στην Αλβανία για τις Δημοτικές Εκλογές της Κυριακής, προκειμένου να στηρίξουν τον Φρέντι Μπελέρη. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών, που εδρεύει στην Αθήνα, δηλώνει πως : «Ο Μπελέρης προσήχθη βίαια χωρίς κατηγορία, με έναν και μοναδικό σκοπό: να τρομάξουν οι ψηφοφόροι του ώστε να μην κατέλθουν στις κάλπες και να αφήσουν ελεύθερη την δημαρχία στον εκλεκτό του Ράμα», ζητώντας από τους Χειμαρριώτες που ζουν στην Ελλάδα, να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να στηρίξουν στην κάλπη τον Φρέντι Μπελέρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ