Προπληρωμή ηλεκτρικού με το "έτσι θέλω" - Εγκατέστησαν χωρίς άδεια 94.000 μετρητές το 2022

Προπληρωμή ηλεκτρικού με το "έτσι θέλω" - Εγκατέστησαν χωρίς άδεια 94.000 μετρητές το 2022

Προμηθευτές στη Βρετανία πήραν δικαστικά εντάλματα για να εισβάλουν στα σπίτια των πελατών που είχαν καθυστερήσει τους λογαριασμούς τους προκειμένου να εγκαταστήσουν μετρητές προπληρωμής

Περισσότεροι από 94.000 μετρητές προπληρωμής εγκαταστάθηκαν σε σπίτια στη Βρετανία με εντάλματα και χωρίς τη συγκατάθεση του πελάτη το 2022, ανακοίνωσε η κυβέρνηση πρόσφατα, προσθέτοντας ότι η British Gas, η Scottish Power και η OVO Energy αντιπροσώπευαν το 70% αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίβουν τα χέρια τους Κόκκαλης και Λασκαρίδης, ο mister 58€, η τετράδα του Lena Mary και οι τράπεζες

Τραπεζικός πυρετός για 4+2. Ο ρόλος των Optima και Αττικής

Οι 8 του Βόλου, ο Ναπολιτάνος, ο Αρθούρος, η "μάχη" του Ηρακλείου και τα Rafale της Εθνικής τράπεζας

Τον Φεβρουάριο η ρυθμιστική αρχή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Ofgem ζήτησε από όλους τους προμηθευτές ενέργειας να σταματήσουν την αναγκαστική εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής στα σπίτια των καταναλωτών και κίνησε μια επείγουσα έρευνα σχετικά με τέτοιες πρακτικές.
Οι μετρητές προπληρωμής επιτρέπουν στους πελάτες να πληρώνουν για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα σε βάση a pay-as-you-go.

Ωστόσο, ορισμένοι προμηθευτές έλαβαν δικαστικά εντάλματα για να εισβάλουν στα σπίτια των πελατών που είχαν καθυστερήσει τους λογαριασμούς τους για να εγκαταστήσουν μετρητές προπληρωμής, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να τους κόψουν τη θέρμανση εάν δεν πλήρωναν.

Μια άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει αφήσει πολλά νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν σημαντικούς λογαριασμούς ενέργειας και χρέη.


Η British Gas, η Scottish Power και η OVO Energy εγκατέστησαν αναγκαστικά 66.187 μετρητές προπληρωμής βάσει εντάλματος πέρυσι, ανακοίνωσε το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS).

Η Scottish Power ήταν ο χειρότερος παραβάτης όταν έλαβε υπόψη τη βάση των πελατών της, τοποθετώντας πάνω από 24.300 μετρητές, σύμφωνα με το BEIS.

Ο Βρετανός υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Grant Shapps δήλωσε: «Τα σημερινά στοιχεία δίνουν μια σαφή και τρομακτική εικόνα για το πόσο διαδεδομένη ήταν η αναγκαστική εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής, με πέρυσι να σημειώνονται κατά μέσο όρο πάνω από 7.500 αναγκαστικές τοποθετήσεις το μήνα».
Ο Shapps κάλεσε τις εταιρείες να επικεντρωθούν στην αποζημίωση τέτοιων πελατών.

Ο ιδιοκτήτης της British Gas Centrica δήλωσε ότι « υποβάλει αίτηση για ένταλμα ως έσχατη λύση μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές». Η εταιρεία είπε ότι πρόκειται για μια πολύμηνη διαδικασία στην οποία καταβάλλει "πολλαπλές προσπάθειες για να εμπλακεί και να επικοινωνήσει με έναν πελάτη για να προσπαθήσει να βρει μια λύση".

«Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε παράσχει 2,8 εκατομμύρια λίρες σε πληρωμές υποστήριξης σε 60.000 πελάτες», πρόσθεσε η Centrica.
Εκπρόσωπος της Scottish Power δήλωσε: «Δεν θα αλλάζαμε έναν πελάτη σε προπληρωμή χωρίς προειδοποίηση και η εγκατάσταση ενός μετρητή προπληρωμής είναι πάντα η τελευταία λύση, μόνο αφού εξαντλήσουμε όλες τις άλλες επιλογές».

Η εταιρεία δεν εγκαθιστά επί του παρόντος μετρητές προπληρωμής ή δεν ανακτά χρέη από αυτούς τους πελάτες σε νέους μετρητές προπληρωμής εκτός εάν ζητηθεί από τον πελάτη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ