Η Κομισιόν θα προτείνει παράταση των περικοπών στη ζήτηση φυσικού αερίου έως το 2024

Η Κομισιόν θα προτείνει παράταση των περικοπών στη ζήτηση φυσικού αερίου έως το 2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει τη ζήτηση κατά σχεδόν 20% κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την παράταση των έκτακτων μέτρων μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου μέχρι το επόμενο έτος, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι καλά προετοιμασμένη για τον ερχόμενο χειμώνα, δήλωσε η επικεφαλής της ενεργειακής υπηρεσίας Κάντρι Σίμσον, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο τρέχων -εθελοντικός- στόχος για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 15% λήγει αυτόν τον μήνα και η παράτασή του είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός για την επόμενη περίοδο θέρμανσης, δήλωσε η Σίμσον στους Ευρωβουλευτές την Πέμπτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει τη ζήτηση κατά σχεδόν 20% κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

«Είναι η καλύτερη εγγύηση για να επιτύχουμε άλλο ένα μεγάλο επίπεδο αποθήκευσης μέχρι τον Νοέμβριο», δήλωσε η Σίμσον. «Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, όπως και η μεθεπόμενη. Πολλές αβεβαιότητες παραμένουν».

Το μπλοκ στοχεύει να γεμίσει τις αποθήκες του στο 90% πριν από τον επόμενο χειμώνα, με την ΕΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να επισημαίνουν πιθανές ελλείψεις υγροποιημένου φυσικού αερίου σε περίπτωση που η κινεζική ζήτηση ανακάμψει.

Η αγορά θα παρακολουθεί στενά τον ρυθμό αναπλήρωσης των αποθηκευτικών χώρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως χωρίς τις συνήθεις ποσότητες από τη Ρωσία. Η Μόσχα μείωσε απότομα τις αποστολές μέσω των αγωγών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης επιδιώκει να απομακρυνθεί από τη ρωσική εξάρτηση. Ωστόσο, οι ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί.

Η Σίμσον τόνισε πως επιδίωξη είναι να σταματήσουν και αυτές οι μεταφορές, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα πρέπει να ανανεώνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία μόλις λήξουν τα τρέχοντα, είπε. Η ΕΕ έλαβε πέρυσι περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ