Χαρτογραφώντας την παγκόσμια οικονομία: Ο πληθωρισμός επιταχύνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Χαρτογραφώντας την παγκόσμια οικονομία: Ο πληθωρισμός επιταχύνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας τις επίμονες πιέσεις στις τιμές που θα κρατήσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες δεσμευμένους στην αύξηση των επιτοκίων.

Οι τιμές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προτιμώμενες μετρήσεις της Federal Reserve, αυξήθηκαν 5,4% από ένα χρόνο νωρίτερα και ο βασικός δείκτης αυξήθηκε 4,7%, και οι δύο πιο θερμοί από τις προβλέψεις μετά από επιβράδυνση για αρκετούς μήνες. Στην Ευρώπη, η αύξηση των βασικών τιμών έφθασε το ρεκόρ του 5,3% — περισσότερο από την αρχική ανάγνωση του 5,2%. Ο μετρούμενος πληθωρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε επίσης.

Ο πληθωρισμός είναι επίσης πολύ υψηλός στο Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία, όπου οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, υπήρξαν πιο ελπιδοφόρα νέα σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες καθώς η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε στο Μεξικό, τη Βραζιλία και τη Μαλαισία.


Ακολουθούν μερικά από τα διαγράμματα που εμφανίστηκαν στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία:

ΗΠΑ

Οι προτιμώμενοι δείκτες πληθωρισμού της Fed επιταχύνθηκαν απροσδόκητα τον Ιανουάριο και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν μετά από πτώση στο τέλος του έτους, προσθέτοντας πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η πορεία της Fed προς την τιθάσευση των τιμών και της ζήτησης θα είναι πιο δύσκολη και μεγαλύτερη από ό,τι είχαν δείξει προηγουμένως τα στοιχεία για τα τέλη του 2022.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ σταθεροποιήθηκε τον Φεβρουάριο καθώς ο τομέας των υπηρεσιών ανέκτησε τη θέση του, υποδηλώνοντας μια ανθεκτική οικονομία που διατηρεί ανέπαφη κάποια τιμολογιακή δύναμη. Ενώ ο δείκτης είναι ο υψηλότερος σε οκτώ μήνες, είναι μόλις πάνω από το επίπεδο 50 που χωρίζει την αυξανόμενη και συρρικνούμενη δραστηριότητα.

Ευρώπη

Ο υποκείμενος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σημείωσε ρεκόρ τον Ιανουάριο, έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία, πιθανότατα εδραιώνοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλη μισή μονάδα τον επόμενο μήνα. Η έκθεση υπογραμμίζει τις διαρκείς επιπτώσεις του χειρότερου σοκ τιμών της Ευρώπης σε μια γενιά μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που έστειλε το ενεργειακό κόστος στα ύψη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε βίζα διαμονής πέρυσι με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από ό,τι πριν από την πανδημία, καθώς περισσότεροι άνθρωποι ήρθαν να εργαστούν και να σπουδάσουν στη χώρα. Οι αριθμοί έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να μειώσει απότομα τη μετανάστευση, ένα από τα κύρια πράγματα που οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν μετά την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πληθωρισμός του Μεξικού επιβραδύνθηκε πρισσότερο από τις προβλέψεις στις αρχές Φεβρουαρίου, υποδηλώνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να έχουν κάποιο περιθώριο ελιγμών αφού εξέπληξαν τους αναλυτές με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στην τελευταία τους συνεδρίαση.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της υποχώρησε για ένατο συνεχόμενο μήνα, καθώς η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται να διατηρήσει το επιτόκιό της σε υψηλά επίπεδα και αμβλύνει τις εντάσεις με την οικονομική ομάδα του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ασία

Ο μετρούμενος πληθωρισμός της Μαλισάις ρπιβραδύνθηκε για δεύτερο μήνα τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να σταματήσει τη σύσφιξη των επιτοκίων της.

Δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας συμφώνησαν στις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και δεκαετίες σε μια πρώιμη ένδειξη δυναμικής στις ετήσιες μισθολογικές διαπραγματεύσεις, καθώς η κεντρική τράπεζα αναζητά στοιχεία για έναν κύκλο μισθών-τιμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής. Η Toyota Motor Corp. συμφώνησε να δώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών σε δύο δεκαετίες σύμφωνα με το συνδικάτο της, ενώ η Honda Motor Co. Ltd δήλωσε ότι θα αυξήσει τις αμοιβές κατά 5%.

Κόσμος

Το Ισραήλ παρέτινε τον μακρύτερο κύκλο νομισματικής σύσφιξης εδώ και δεκαετίες και η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα. Η Τράπεζα της Κορέας προσπάθησε να κρατήσει ανοικτή την πόρτα για την επανέναρξη της σύσφιξης της πολιτικής μετά από μια παύση, ενώ η Τουρκία αιφνιδιάστηκε με μια μικρότερη περικοπή μετά τη χειρότερη καταστροφή σεισμού της χώρας εδώ και δεκαετίες, σηματοδοτώντας ότι η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση είναι πλέον λιγότερο πιθανή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ