Υποχώρηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,5% σε σχέση με πέρυσι τον Ιανουάριο. est. 8.9% Η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα την Πέμπτη

Υποχώρηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδηλώνοντας μια πιο έντονη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το πόσο περισσότερα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν.

Η ανάγνωση του Ιανουαρίου ήρθε στο 8,5%, δήλωσε η Eurostat την Τετάρτη, λιγότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για επιβράδυνση στο 8,9%.

Η τρίτη μηνιαία υποχώρηση οδηγήθηκε από την ενέργεια. Ωστόσο, ένας δείκτης υποκείμενου πληθωρισμού που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως αυτός διατηρήθηκε στο ιστορικό υψηλό του 5,2%.

Τα στοιχεία ενδέχεται να ενισχύσουν περισσότερους αξιωματούχους της ΕΚΤ που αρχίζουν να πιέζουν για χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων μετά από μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση μισής μονάδας την Πέμπτη.

Μπορούν να επισημάνουν τη βύθιση των τιμών του φυσικού αερίου εν μέσω ενός ήπιου χειμώνα, καθώς και τις προσδοκίες για παρόμοια μείωση από την Federal Reserve και παύση στον κύκλο νομισματικής σύσφιξης της Τράπεζας του Καναδά.

Αλλά οι πιο γερακίσιοι συνάδελφοί τους ανησυχούν για την αύξηση των μισθών και έχουν επικεντρωθεί στον κολλώδη δομικό πληθωρισμό. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι υπάρχουν «καλοί λόγοι να πιστεύουμε» ότι οι αριθμοί του πληθωρισμού τους πρώτους δύο μήνες του 2023 θα μπορούσαν να είναι υψηλότεροι.

Ένα πιο ρόδινο οικονομικό σκηνικό θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιέσεις στις τιμές. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αποφύγει την ύφεση, ενώ η μεταποιητική βιομηχανία ανακάμπτει και η ανεργία διατηρείται σε χαμηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό ήταν ήδη αυξημένη λόγω των ετήσιων προσαρμογών στον τρόπο υπολογισμού των αλλαγών, καθώς και των αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο ορισμένες κυβερνήσεις προστατεύουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εικόνα έγινε ακόμη πιο θολή όταν οι στατιστικολόγοι στη Γερμανία δήλωσαν ότι τα τεχνικά προβλήματα σήμαιναν ότι δεν μπορούσαν να παράσχουν στοιχεία του Ιανουαρίου όπως είχε προγραμματιστεί αυτή την εβδομάδα. Αντιθέτως, η Eurostat έκανε τη δική της εκτίμηση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Eurostat έχει συμπεριλάβει μια απότομη γερμανική επιβράδυνση, ενώ οι αναλυτές, που ρωτήθηκαν πριν ανακοινωθεί η αναβολή, προέβλεψαν άνοδο. Η Γερμανία θα αναφέρει τα στοιχεία της κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα. Η τελική ανάγνωση του πληθωρισμού της Eurostat αναμένεται στις 23 Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα της ήδη πιο επιθετικής περιόδου σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ είναι απίθανο να γίνουν πλήρως ορατά μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα είναι σταθερά στραμμένη στη Λαγκάρντ και στο τι βλέπει να συμβαίνει στη συνάντηση του Μαρτίου και όχι μόνο.

Η ΕΚΤ πιθανότατα θα πραγματοποιήσει αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από μια τελική αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων του Bloomberg που βλέπει το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στη συνέχεια στο 3,25%, από 2% τώρα.

Οι αξιωματούχοι «θα παραμείνουν στην πορεία για να διασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας» του 2%, δήλωσε η Λαγκάρντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ