ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς αγροτικού τομέα

ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς αγροτικού τομέα

Στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το ελληνικό σχέδιο ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς αγροτικού τομέα ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022 και στις 28 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Σκοπός του καθεστώτος είναι να αποζημιώσει τους επιλέξιμους δικαιούχους για μέρος των πρόσθετων δαπανών που προέκυψαν ιδίως λόγω της αύξησης της τιμής των λιπασμάτων και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που συνδέονται με την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που τίθενται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση. Ειδικότερα, η ενίσχυση (α) δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο και (β) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ.3 στ. β ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσεων. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ