Πληθωρισμός και θέσεις εργασίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ πιέζουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Οι προσδοκίες της αγοράς για την τελική ισοτιμία των ΗΠΑ αυξάνονται σε πάνω από 5% Η BOJ αποκαλύπτει περισσότερες μη προγραμματισμένες αγορές ομολόγων, το γιεν μειώνεται

Πληθωρισμός και θέσεις εργασίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ πιέζουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών Ευρώπης και ΗΠΑ αυξήθηκαν παράλληλα με τα ευρεία κέρδη σε ολόκληρη την Ασία πριν από τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης που θα βοηθήσουν στη χάραξη της πορείας προς τα εμπρός για τη νομισματική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας.

Τα συμβόλαια για τον Euro Stoxx 50 και τον S&P 500 κέρδισαν μετά την πτώση του αμερικανικού δείκτη 1,2% την Πέμπτη. Οι μετοχές στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία αυξήθηκαν. Οι μετοχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ παρουσίασαν διακυμάνσεις αφού αρχικά έκαναν ράλι στις ειδήσεις Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα άρουν τους περιορισμούς στον δανεισμό των κατασκευαστών ακινήτων.

Οι αποδόσεις των 10ετών του Treasury υποχώρησαν ελαφρώς μετά τα πρώτα κέρδη της εβδομάδας την Πέμπτη μετά από σχόλια αξιωματούχων της Fed. Το δολάριο σταθεροποιήθηκε και το γιεν υποχώρησε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί σε μια εβδομάδα, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρουσίασε περαιτέρω μη προγραμματισμένες αγορές ομολόγων για να ελέγξει την καμπύλη αποδόσεων της.

Το γενικά θετικό κλίμα προηγείται των στοιχείων μισθοδοσίας εκτός εκμετάλλευσης των ΗΠΑ που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση των νέων θέσεων εργασίας που προστέθηκαν, υποδεικνύοντας μια υποχώρηση στην αγορά εργασίας που με τη σειρά της θα μείωνε την ανάγκη για υψηλότερα επιτόκια. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και η απροσδόκητη πτώση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας υπογράμμισε μια ισχυρή αγορά εργασίας.

«Αυτό που πραγματικά θέλει να δει η Fed είναι κάποια χαλαρότητα να συσσωρεύεται στις αγορές εργασίας, με την ελπίδα ότι μπορεί να το κάνει αυτό ήπια χωρίς να δημιουργήσει μεγάλη ύφεση», δήλωσε ο Raghuram Rajan, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, στο Bloomberg Television. «Αλλά μπορεί να είναι ότι μέχρι να φανεί ότι θα έχει αυξήσει αρκετά τα επιτόκια, ότι η δυναμική θα μας οδηγήσει σε μια ήπια ύφεση τουλάχιστον».

Η τιμολόγηση της αγοράς για τα αμερικανικά επιτόκια στην κορύφωση τον Ιούνιο αυξήθηκε σε πάνω από 5% μετά τα σχόλια του προέδρου της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη «πολλή δουλειά να κάνει» για να δαμάσει τον πληθωρισμό. περιοριστική ζώνη και ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες είχαν υποχωρήσει, προσφέροντας στους επενδυτές κάποια αισιοδοξία.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πίεσης στις εταιρείες τεχνολογίας, με τη Samsung Electronics Co. να είναι η τελευταία που ανέφερε πτώση της ζήτησης με αποτέλεσμα τη βουτιά των λειτουργικών κερδών κατά 69%. Οι μετοχές του νοτιοκορεατικού κολοσσού αυξήθηκαν καθώς η κερδοσκοπία ώθησε το πλήγμα στα κέρδη θα ωθούσε την εταιρεία να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Η άνοδος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών έρχεται πριν από τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης που αναμένονται αργότερα σήμερα. Οι προβλέψεις συναίνεσης δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 9,5% τον Δεκέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, από 10,1% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε περαιτέρω μετά από μια σειρά μειώσεων που εξαφάνισαν σχεδόν 10% από την τιμή του αργού. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε μετά την υποχώρηση της Πέμπτης από υψηλό έξι μηνών που έφτασε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ