ΔΝΤ: Σε ύφεση το ένα τρίτο του πλανήτη το 2023

ΔΝΤ: Σε ύφεση το ένα τρίτο του πλανήτη το 2023

ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα επιβραδύνονται ταυτόχρονα

 

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα πληγεί από ύφεση φέτος, τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ προειδοποίησε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «σκληρότερη» χρονιά το 2023 από τους προηγούμενους 12 μήνες.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα επιβραδύνονται ταυτόχρονα, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αναμένουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρεθεί σε ύφεση» ανέφερε η Γκεοργκίεβα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, προσθέτοντας ότι «η μισή Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρίσκεται σε ύφεση» φέτος.

Η νέα χρονιά θα είναι «πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω», είπε η Γκεοργκίεβα στην ειδησεογραφική εκπομπή «Face the Nation».

Το ΔΝΤ τον Οκτώβριο υποβάθμισε τις προοπτικές του για το 2023 για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, επικαλούμενο τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η ταχεία εξάπλωση του Covid-19 στην Κίνα τώρα που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την αυστηρή πολιτική περιορισμού σημαίνει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο οικονομικό πλήγμα βραχυπρόθεσμα, υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ