FED: Μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην επόμεμη συνεδρίαση, αλλά οι αυξήσεις θα συνεχιστούν

Το μέγιστο ποσοστό θα είναι «κάπως υψηλότερο» από ό, τι πιστευόταν τον Σεπτέμβριο Το κόστος δανεισμού είναι περιοριστικό για «κάποιο χρονικό διάστημα»

FED: Μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην επόμεμη συνεδρίαση, αλλά οι αυξήσεις θα συνεχιστούν

Ο πρόεδρος της FED,  Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ενώ τόνισε ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται και να παραμείνει περιοριστικό για κάποιο χρονικό διάστημα για να ξεπεράσει τον πληθωρισμό.

Τα σχόλιά του, σε ομιλία του την Τετάρτη στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον, πιθανότατα παγιώνουν τις προσδοκίες για τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης όταν συναντηθούν 13-14 Δεκεμβρίου, μετά από τέσσερις συνεχόμενες κινήσεις 75 μονάδων βάσης.

«Η ώρα για τον μετριασμό του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να έρθει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», είπε ο Πάουελ στο κείμενο της ομιλίας του. «Δεδομένης της προόδου μας στη σύσφιξη της πολιτικής, ο χρόνος αυτής της συγκράτησης είναι πολύ λιγότερο σημαντικός από τα ερωτήματα πόσο περισσότερο θα χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια για να ελέγξουμε τον πληθωρισμό και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο».

Οι ευαίσθητες στην πολιτική αποδόσεις του 2ετούς Treasury υποχώρησαν στις παρατηρήσεις του Powell, διαγράφοντας τις αυξήσεις την ημέρα και ο δείκτης S&P 500 αντέστρεψε τις απώλειες για να διαπραγματευτεί υψηλότερα. Το δολάριο διολίσθησε σε αξία έναντι των μεγάλων αντιπάλων στις αγορές συναλλάγματος.

Οι ενέργειες της Fed, οι πιο επιθετικές από τη δεκαετία του 1980, έχουν αυξήσει το εύρος στόχου του επιτοκίου αναφοράς της στο 3,75% έως 4% από σχεδόν μηδέν τον Μάρτιο. Ο Πάουελ είπε ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να φτάσουν σε ένα «κάπως υψηλότερο» επίπεδο από ό, τι εκτιμούσαν οι αξιωματούχοι τον Σεπτέμβριο, όταν η διάμεση πρόβλεψη ήταν για 4,6% το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις αυτές θα επικαιροποιηθούν κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι επενδυτές βλέπουν τη Fed να σταματά τις αυξήσεις το δεύτερο τρίμηνο μόλις τα επιτόκια φτάσουν περίπου το 5%, σύμφωνα με την τιμολόγηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ενώ οι traders αναμένουν μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος, ο Πάουελ είπε ότι η μείωση δεν είναι κάτι που η Fed θέλει να κάνει σύντομα.

Ενώ οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι μια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες είναι πιο πιθανή από ότι όχι, ο Πάουελ είπε ότι μια λεγόμενη ομαλή προσγείωση για την οικονομία ή μια "ήπια" προσγείωση παραμένει "πολύ εύλογη" και "ακόμα εφικτή", αν και αναγνώρισε ότι ο δρόμος προς ένα τέτοιο αποτέλεσμα έχει στενέψει.

Όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, «πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση σε αυτό το σημείο είναι ένας καλός τρόπος για να εξισορροπηθούν οι κίνδυνοι» για την οικονομία από τον πληθωρισμό και την βραδύτερη ανάπτυξη, δήλωσε ο Πάουελ.

Η περιφερειακή οικονομική έρευνα Beige Book της Fed, που δημοσιεύθηκε επίσης την Τετάρτη, ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες «ήταν περίπου επίπεδη ή ελαφρώς αυξημένη από την προηγούμενη έκθεση, κάτω από τον μέτριο μέσο ρυθμό ανάπτυξης την προηγούμενη» περίοδο για την αναθεώρηση που διήρκεσε μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει πληθωρισμό 12 μηνών με βάση τον προτιμώμενο δείκτη της, τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, 6% έως τον Οκτώβριο και ένα βασικό επιτόκιο 5%. Αυτό είναι περίπου σύμφωνο με τις εκτιμήσεις των ιδιωτών οικονομολόγων ενόψει των επίσημων στοιχείων που αναμένεται να δημοσιευθούν την Πέμπτη.

Δεν υπήρξαν αρκετά ισχυρά στοιχεία για να γίνει πειστική η υπόθεση ότι ο πληθωρισμός σύντομα θα επιβραδυνθεί, είπε.

«Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα στοιχεία για να ανακουφιστεί ότι ο πληθωρισμός στην πραγματικότητα μειώνεται», είπε. «Η αλήθεια είναι ότι η μελλοντική πορεία για τον πληθωρισμό παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη».

Πρόσθεσε ότι «παρά την αυστηρότερη πολιτική και την βραδύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο, δεν έχουμε δει σαφή πρόοδο στην επιβράδυνση του πληθωρισμού».

Ο πρόεδρος της Fed περιέγραψε τις συνιστώσες του πληθωρισμού στην προετοιμασμένη ομιλία. Σημείωσε ότι οι τιμές των αγαθών έχουν επιβραδυνθεί, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να δηλώσουμε ότι ο πληθωρισμός των αγαθών έχει νικηθεί». Ο Πάουελ είπε ότι τα ποσοστά πληθωρισμού στις νέες μισθώσεις κατοικιών μειώνονται.

Στη συνέχεια, ο Πάουελ ξεκίνησε μια συζήτηση για το κόστος των υπηρεσιών, εστιάζοντας στη σπάνια προσφορά στην αγορά εργασίας, με το χάσμα στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό να εξηγείται κυρίως από τις συνταξιοδοτήσεις της εποχής της πανδημίας κατά την άποψή του.

«Αυτές οι υπερβολικές συνταξιοδοτήσεις μπορεί τώρα να αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια από το έλλειμμα των 3 1/2 εκατομμυρίων στο εργατικό δυναμικό», είπε.

Είπε ότι η αγορά εργασίας δείχνει μόνο «διστακτικά σημάδια» αυτού που αποκάλεσε «επανεξισορρόπηση», ενώ οι μισθοί είναι «πολύ πάνω» από τα επίπεδα που συνάδουν με τον πληθωρισμό 2% με την πάροδο του χρόνου.

Τα σχόλια του Πάουελ έρχονται καθώς η Fed ετοιμάζεται να εισέλθει στην περίοδο μπλακ άουτ πριν από τη συνεδρίαση στο τέλος της εβδομάδας.

Παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, εν μέσω σταθερής ζήτησης και σταθερών προσλήψεων. Αυτή η ανθεκτικότητα, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, δείχνει την ανάγκη για συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, ανέφεραν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Μια μηνιαία έκθεση για την απασχόληση την Παρασκευή είναι πιθανό να δείξει αύξηση 200.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου -- η οποία θα είναι η βραδύτερη σε σχεδόν δύο χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Σε μια άλλη ένδειξη χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, τα στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό εγκατάλειψης, ένα μέτρο των εθελοντών που εγκαταλείπουν την εργασία ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης, μειώθηκε επίσης.

Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ενώ υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πάουελ στις 2 Νοεμβρίου μετά την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ