Γκουτέρες:10 εκ. τόνοι τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία χάρη στην Πρωτοβουλία της Μ. Θάλασσας

Γκουτέρες:10 εκ. τόνοι τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία χάρη στην Πρωτοβουλία της Μ. Θάλασσας

Να ανανεωθεί η συμφωνία που «περιορίζει τον κίνδυνο της πείνας στον κόσμο», ζήτησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε 10 εκατομμύρια τόνους ανέρχονται οι εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία, χάρη στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες, που ζήτησε την ανανέωση της συμφωνίας αυτής αυτή που «περιορίζει τον κίνδυνο της πείνας» στον κόσμο.

«Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή (ουκρανικών) δημητριακών κάνει τη διαφορά. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ανακοινώνω ότι σήμερα η Πρωτοβουλία έφτασε σε ένα νέο ορόσημο», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους. «Μέχρι σήμερα έχουν εξαχθεί μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας 10 εκατομμύρια τόνοι δημητριακών και άλλων τροφίμων», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία, στις αρχές της εβδομάδας, ώθησε τις τιμές προς τα επάνω και έκανε τον κόσμο να αντιληφθεί τη σημασία της συμφωνίας αυτής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι ήταν «συλλογική ευθύνη να συνεχιστεί η εφαρμογή της» ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος της πείνας, της φτώχειας και της αστάθειας».

«Καλώ όλες τις πλευρές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε δύο τομείς: Αρχικά, την ανανέωση και την πλήρη εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», η οποία έχει ισχύ μέχρι τις 19 Νοεμβρίου. «Και δεύτερον, να αρθούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν για τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων».

Ο Γκουτέρες επέμεινε ότι «ο κόσμος χρειάζεται συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως η κρίσιμη κατάσταση στην αγορά λιπασμάτων», τονίζοντας ότι «η έλλειψη λιπασμάτων πλήττει ήδη τους αγρότες σε όλον τον κόσμο» και αυτή η έλλειψη δεν πρέπει να μετατραπεί σε «έλλειψη τροφίμων».

Η λεγόμενη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου και έχει διάρκεια 120 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ