Νέα προσπάθεια των Υπουργών Ενέργειας για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Αυξάνεται η πίεση για συμφωνία

Νέα προσπάθεια των Υπουργών Ενέργειας για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στην Πράγα δέχονται πιέσεις να βρουν κοινό έδαφος για το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια για να προστατεύσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την εκτίναξη του κόστους αυτόν τον χειμώνα.

Στόχος είναι να επιδειχθεί επαρκής συμφωνία ώστε να μπορέσει η Επιτροπή να παρουσιάσει μια σειρά νέων προτάσεων πριν από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να προχωρήσουμε μπορεί να είναι η επέκταση του «ιβηρικού μοντέλου» (ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) στο υπόλοιπο μπλοκ. Αλλά υπάρχει παρατεταμένη αντίθεση από τους ομοίους της Γερμανίας που το βλέπουν ως τόνωση της ζήτησης για ενέργεια, ενώ η ΕΕ θα έπρεπε να προσπαθεί να περιορίσει τη δίψα της. Μπορεί επίσης να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις κοινές αγορές φυσικού αερίου πριν από την περίοδο επαναπλήρωσης της αποθήκευσης το επόμενο έτος, αλλά ένα ευρύτερο ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου είναι πιο μακριά.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει, η Γερμανία και η Ολλανδία θα υποβάλουν ένα σχέδιο 10 σημείων που επικεντρώνεται στην κοινή αγορά φυσικού αερίου για να σταματήσει μεμονωμένες χώρες να πλειοδοτούν η μία στην άλλη στις αγορές. Θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, εάν είναι αποδεκτό από τις χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο. Θα πρέπει να βρεθεί κάποιο είδος συναίνεσης εάν υπάρχει ελπίδα να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές πριν από το κρύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ