Έρχεται Αρμαγεδώνας στα επιτόκια - τι προβλέπουν οι ειδικοί του Bloomberg

Τριμηνιαίες προοπτικές για το τι να περιμένουμε από τη νομισματική πολιτική, Fed, ΕΚΤ αυξάνουν τα επιτόκια. Βραζιλία και Τουρκία αναμένεται να μειώσουν

Έρχεται Αρμαγεδώνας στα επιτόκια - τι προβλέπουν οι ειδικοί του Bloomberg

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ωθούν επιτέλους τα επιτόκιά τους σε περιοριστικό έδαφος, προκαλώντας φόβους για υπερβολή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και προκαλώντας συζήτηση, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να φρενάρουν κάποια στιγμή.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περισσότεροι ομόλογοί τους πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά το κόστος δανεισμού τις επόμενες εβδομάδες. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν, τόσο περισσότερες ερωτήσεις θα τεθούν σχετικά με το πόσο μακριά μπορούν να πιέσουν τις οικονομίες πριν αναστατώσουν τους επενδυτές ή προκαλέσουν ύφεση.

Αυτό αναφέρει ανάλυση του έγκυρου ειδησειογραφικού πρακτορείου αναφορικά με την πολτική των κεντρικών τραπεζών, όσο αφορά την αύξηση των επιτοκών, σε παγκόσμια κλίμακα.

Ήδη ορισμένοι αξιωματούχοι αναδυόμενων αγορών αρχίζουν να γκρινιάζουν ότι η ώθηση από τις κεντρικές τράπεζες της ανεπτυγμένης οικονομίας τους προκαλεί προβλήματα αποδυναμώνοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους.

Οι καταγγελίες ενδέχεται να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα καθώς κεντρικοί τραπεζίτες και υπουργοί Οικονομικών συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον για τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Προς το παρόν, αφού απέτυχαν να προβλέψουν την αύξηση του πληθωρισμού, η προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση των ισχυρότερων πιέσεων στις τιμές εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ακόμη και αν αυτό έχει ως τίμημα την ασθενέστερη ανάπτυξη και την υψηλότερη ανεργία.

Ορισμένες κεντρικές τράπεζες στρέφονται ήδη σε πιο συγκρατημένες αυξήσεις ή δηλώνουν κορύφωση των επιτοκίων. Άλλες, όπως αυτές της Ιαπωνίας και της Κίνας, κρατούν χαλαρή την πολιτική.

Το Bloomberg Economics, εκτιμά ότι το παγκόσμιο μέσο επιτόκιο πολιτικής μόλις έφτασε το 4,7%. Το επίπεδο αυτό θα αυξηθεί στο 5,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022 πριν ξεπεράσει το 5,4% το τρίτο τρίμηνο του 2023, δείχνουν οι προβλέψεις της.

"Το να μιλάς όπως ο Βόλκερ -- με δέσμευση για αύξηση των επιτοκίων στις αγορές που καταρρέουν και στην αύξηση της ανεργίας -- είναι εύκολο. Το να περπατάς σαν τον Βόλκερ -- στην πραγματικότητα να αυξάνεις τα επιτόκια όταν οι επενδυτές χάνουν χρήματα και δουλειές εργαζομένων -- είναι δύσκολο. Μέχρι στιγμής το 2022, οι κεντρικές τράπεζες έχουν μιλήσει. Τους επόμενους μήνες, θα μάθουμε αν μπορούν να περπατήσουν και αυτοί».

--Τομ Όρλικ, επικεφαλής οικονομολόγος

Ακολουθεί ο τριμηνιαίος οδηγός του Bloomberg για 23 από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, καλύπτοντας το 90% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ομάδα των Επτά

Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

  • Τρέχον επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων (άνω όριο): 3.25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 4,5%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 5%

Έχοντας αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο αναφοράς της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο στο 3% στο 3,25%, οι αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει ότι μια τέταρτη αύξηση 75 μονάδων βάσης θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι τον Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του βρίσκονται σε καλό δρόμο για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια πέρα από τότε για να ξεπεράσουν τον πιο καυτό πληθωρισμό εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Οι προβλέψεις της Fed δείχνουν τα επιτόκια στο 4,4% μέχρι το τέλος του έτους και στο 4,6% το 2023.

Η εκστρατεία σύσφιξης τους, η πιο επιθετική από τη Fed του Πόλ Βόλκερ, τη δεκαετία του 1980, έχει προκαλέσει σπασμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς το δολάριο αυξάνεται και έχει προκαλέσει επικρίσεις από το εξωτερικό.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφεύγουν μέχρι στιγμής τον κίνδυνο μετάδοσης, σημειώνοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργούν ομαλά και τονίζοντας ότι η κύρια εστίασή τους είναι στην αμερικανική οικονομία.

Τι λέει το Οικονομικό του Bloomberg:

«Μια Fed που επικεντρώνεται στη μείωση του πληθωρισμού σηματοδότησε πρόσφατα άλλες 150 μονάδες βάσης για αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον. Η σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών το τελευταίο διάστημα, λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αύξησε τις πιθανότητες ότι η Fed θα μειώσει τον ρυθμό των αυξήσεων από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να φτάσουν το 5% το επόμενο έτος για να μπορέσει να εξαλειφθεί ο υψηλός πληθωρισμός από το ραντάρ του».

--Άντριου Χούσμπι

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

  • Τρέχον επιτόκιο καταθέσεων: 0,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 2%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 1,75%

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει επισημάνει πρόσθετες αυξήσεις στις επόμενες «αρκετές συνεδριάσεις» για να διαφυλάξει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ενώ η αύξηση των μισθών παρέμεινε συγκρατημένη παρά τη διψήφια αύξηση των τιμών σε μεγάλα τμήματα της ευρωζώνης των 19 χωρών, οι καταναλωτές βλέπουν πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.

Η ύφεση που γίνεται όλο και πιο πιθανή εν μέσω ρεκόρ ενεργειακού κόστους και αβεβαιότητας για τις διακοπές λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα είναι απίθανο να περιορίσει σημαντικά τις τιμές και αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι σχεδιάζουν να οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων σε ουδέτερα επίπεδα, όπου ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομία, μέχρι το τέλος του έτους.

Σε αυτό το σημείο, υποστήριξε η Λαγκάρντ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ισολογισμού τους, ο οποίος είναι φουσκωμένος από σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων και περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ μακροπρόθεσμων δανείων σε τράπεζες.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

"Ο φόβος για αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών έχει αμαυρώσει τις ανησυχίες για ύφεση, τα γεράκια στο Διοικητικό Συμβούλιο κερδίζουν τη συζήτηση. Αναμένουμε νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο, αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο και άνοδο 25 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο, με το επιτόκιο καταθέσεων να ολοκληρώνει τον κύκλο στο 2,25%. Αυτό θα άφηνε την πολιτική σε περιοριστικό έδαφος, η εκτίμησή μας για τη ζώνη του ευρώ είναι 1,5%".

Τράπεζα της Ιαπωνίας

  • Ισοζύγιο τρεχουσών επιτοκίων πολιτικής: -0,1%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2022: -0,1%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2023: -0,1% Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα ξεχωρίζει μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών ως ο τελευταίος συγκρατημένος στα χαμηλά επιτόκια και την άποψη ότι το τρέχον κύμα πληθωρισμού δεν είναι βιώσιμο.Εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει το δεκαετές κίνητρό του κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών του στο τιμόνι της τράπεζας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει περαιτέρω πτώση του γιεν ή μαζική αγορά ομολόγων για να υπερασπιστεί ένα ανώτατο όριο στις αποδόσεις των 10ετών.Προς το παρόν, ο Κουρόντα έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα. Η κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει για να στηρίξει το γιεν και θα αποκαλύψει περισσότερα κίνητρα αυτό το τρίμηνο για να μετριάσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών που διογκώνονται από το αδύναμο νόμισμα. Αλλά το επίκεντρο μετατοπίζεται στην επιλογή του Κισίντα για τον αντικαταστάτη του Κουρόντα. Ο διορισμός θα μπορούσε να έρθει πριν από το τέλος του έτους και θα διαμορφώσει την κατεύθυνση της πολιτικής της BOJ το επόμενο έτος, εάν η τράπεζα δεν αναγκαστεί να αλλάξει πριν από τότε.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg

"Θα πρέπει να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις για να αλλάξει η BOJ αλλαγή πολιτικής -- και αυτό αποτελεί πολύ υψηλό εμπόδιο. Θα πρέπει να δούμε το παραγωγικό κενό να γίνεται θετικό, ένα άτομο λιγότερο dovish από τον Kuroda θα πρέπει να διαδεχθεί τον κυβερνήτη τον Απρίλιο και στη συνέχεια ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή θα πρέπει να παραμείνει στο 2% ή υψηλότερο μόλις έρθει το νέο πρόσωπο».

Τράπεζα της Αγγλίας

  • Τρέχον τραπεζικό επιτόκιο: 2,25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 3,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 4,25%
  • Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να λάβει τα πρώτα έκτακτα μέτρα μετά την πανδημία τον περασμένο μήνα, καθώς το πρόγραμμα της πρωθυπουργού Liz Truss για μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων συγκλόνισε τις αγορές και ώθησε την κεντρική τράπεζα να παρέμβει για να αγοράσει gilts σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια πλήρη χρηματοπιστωτική κρίση.
  • Το πακέτο της κυβέρνησης κινδυνεύει επίσης να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό που ήδη παραμένει κοντά σε υψηλό 40 ετών, αφήνοντας την BOE υπό αυξανόμενη πίεση να επιτύχει τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1989 στην επόμενη απόφασή της στις 3 Νοεμβρίου.
  • Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η κεντρική τράπεζα, με επικεφαλής τον διοικητή Andrew Bailey, θα επιτύχει τουλάχιστον μια πλήρη αύξηση της ποσοστιαίας μονάδας του βασικού επιτοκίου τον Νοέμβριο και θα ακολουθήσει με περισσότερες τους επόμενους μήνες, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο των φορολογικών περικοπών και των ενισχύσεων για την προστασία των νοικοκυριών από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Το ποσοστό είναι σήμερα 2,25%, από μόλις 0,1% πριν από 12 μήνες.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

  • «Τα μεγάλα δημοσιονομικά κίνητρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημαίνουν ότι τα επιτόκια έχουν ακόμη αρκετό δρόμο να αυξηθούν προτού η BOE μπορέσει να είναι σίγουρη ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στον στόχο του 2%. Μια κίνηση τζάμπο είναι πιθανή τον Νοέμβριο προτού ο ρυθμός σύσφιξης επιβραδυνθεί στην αλλαγή του έτους, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομία και την αγορά κατοικίας κινούνται στο προσκήνιο της σκέψης της κεντρικής τράπεζας».

Τράπεζα του Καναδά

  • Τρέχον επιτόκιο χορηγήσεων μίας ημέρας: 3,25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 4%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 3,25%
  • Μετά την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της κατά τρία ολόκληρα ποσοστά από τον Μάρτιο, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Tiff Macklem αναμένεται να προχωρήσει με τουλάχιστον άλλες 75 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες, αν όχι περισσότερο, προτού θέσει τέλος σε έναν από τους πιο επιθετικούς κύκλους σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας ποτέ.
  • Αυτό είναι ακόμα πιθανό να υπολείπεται του πού αναμένεται να πάει η Fed, μια σπάνια απόκλιση μεταξύ των δύο χωρών.
  • Οι βραχυπρόθεσμες χρηματαγορές στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα του Καναδά θα σταματήσει στο 4% ή 4,25% και θα παραμείνει κάτω από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια.
  • Αυτό συμβαίνει ακόμη και καθώς η καναδική οικονομία προβλέπεται να επεκταθεί με ταχύτερο ρυθμό από τις ΗΠΑ.
  • Ιστορικά, όταν τα επιτόκια της Τράπεζας του Καναδά έχουν πέσει κάτω από αυτά της Fed, συνήθως δεν συμπίπτει με μια σχετικά ισχυρότερη εικόνα ανάπτυξης του Καναδά. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι αγορές υποτιμούν πόσο ψηλά θα πρέπει να φτάσει η Macklem ή υπερεκτιμούν την ικανότητα του Καναδά να αναπτυχθεί.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

  • «Η Τράπεζα του Καναδά εισέρχεται στο τέλος του κύκλου σύσφιξης καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός αρχίζει να κατευθύνεται χαμηλότερα. Το επιτόκιο πολιτικής ενδέχεται να κορυφωθεί στο 4% τον Δεκέμβριο, μετά από άλλες αυξήσεις 75 μονάδων βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεργαστεί, οι περικοπές σε λιγότερο περιοριστικές ρυθμίσεις επιτοκίων ενδέχεται να είναι κατάλληλες στα τέλη του 2023».

Κεντρικές τράπεζες BRICS

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

  • Τρέχον μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού 1 έτους: 2,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 2,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2023: 2,65%
  • Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε τη νομισματική πολιτική σχετικά χαλαρή φέτος για να ενισχύσει μια οικονομία που επλήγη από τα lockdown του Covid και την επιδείνωση της πτώσης των ακινήτων.
  • Μείωσε το βασικό της επιτόκιο σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Αύγουστο, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση προς το τέλος του τρέχοντος έτους.
  • Αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι έχουν αρκετό περιθώριο νομισματικής πολιτικής για να δράσουν, ειδικά επειδή ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά υποτονικός.
  • Ένα σημαντικό εμπόδιο για την PBOC είναι η υποτίμηση του νομίσματος, που προκαλείται από εκροές κεφαλαίων καθώς η Fed αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.
  • Η κεντρική τράπεζα εντείνει τα μέτρα για τη σταθεροποίηση του γουάν μετά την πτώση του στα ασθενέστερα επίπεδα από το 2008. Αυτό υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση της πολιτικής τους υπόλοιπους μήνες του έτους είναι πιθανό να είναι μέτρια και στοχευμένη προς συγκεκριμένους κλάδους, όπως η στέγαση και οι μικρές επιχειρήσεις. Η τράπεζα συνέχισε να επεκτείνει τα διαρθρωτικά εργαλεία δανεισμού, τα οποία προσφέρουν στις τράπεζες φθηνότερη ρευστότητα για δανεισμό σε ευνοημένους τομείς.
  • Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:
  • «Η PBOC είναι απρόθυμη να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, δεδομένης της ήττας που δέχεται το γουάν από ένα διευρυνόμενο μειονέκτημα απόδοσης έναντι του δολαρίου. Η μείωση του κόστους δανεισμού δεν είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι κύριες προκλήσεις για την ανάπτυξη αυτή τη στιγμή -- η αναταραχή στην ιδιοκτησία και η ζημιά στη δραστηριότητα από την πολιτική Covid Zero. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να επικεντρωθεί όλο και περισσότερο σε στοχευμένα μέτρα, ειδικά για τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων».

Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας

  • Τρέχον ποσοστό επαναγοράς RBI: 5,9%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2022: 6,25%
  • Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 6,5%
  • Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις, καθώς εξισορροπεί τη σταθερότητα των τιμών με την ανάγκη να θωρακιστεί η ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
  • Ο διοικητής Shaktikanta Das δεσμεύθηκε να παραμείνει «σε εγρήγορση και ευκίνητος» μετά την κίνηση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον περασμένο μήνα για να χαλιναγωγήσει τον επίμονο πληθωρισμό που παρέμεινε πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας φέτος.
  • Είπε ότι μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κόσμος βρίσκεται στη μέση ενός τρίτου μεγάλου σοκ, που είναι η επιθετική σύσφιξη από τις κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες που ταλανίζουν τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ρουπίας. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ινδίας, είπε, παραμένουν ισχυρά ακόμη και μετά από μια επιδείνωση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκλήθηκε κυρίως από την ανατίμηση.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

  • «Η τρίτη συνεχόμενη αύξηση 50 μονάδων βάσης της RBI υποδηλώνει ότι τώρα δίνει προτεραιότητα στη στήριξη της ρουπίας, αγνοώντας παράλληλα τους κινδύνους για την ανάπτυξη. Παρόλο που ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από το ανώτατο όριο στόχου του 6% μέχρι τον Μάρτιο, βλέπουμε ανησυχίες για το νόμισμα που καθοδηγεί τώρα την RBI να αυξήσει το επιτόκιο repo σε τελικό επίπεδο 6,5% μέχρι τον Φεβρουάριο».

Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας

  • Τρέχον ποσοστό-στόχος Selic : 17,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 13,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 11,25%
  • Το βασικό επιτόκιο της Βραζιλίας προβλέπεται να παραμείνει στο 13,75% έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διασφαλίσουν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα επιστρέψουν στον στόχο.
  • Η κεντρική τράπεζα με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο σταμάτησε τον περασμένο μήνα μια επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης που ανέβασε το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να δράσει ξανά εάν οι πιέσεις στις τιμές δεν υποχωρήσουν.
  • Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε λιγότερο από 8% στα μέσα Σεπτεμβρίου λόγω των μειώσεων των φόρων στη βενζίνη και των φθηνότερων εμπορευμάτων, αλλά οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν ανησυχητικές. Οι κεντρικοί τραπεζίτες σηματοδότησαν ότι ο κύκλος χαλάρωσης δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Ιούνιο, αν και οι περισσότεροι traders στοιχηματίζουν ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

  • «Το βραζιλιάνικο επιτόκιο πολιτικής είναι σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον πληθωρισμό που αναμένεται τους επόμενους 12 μήνες, βαθιά σε στενό έδαφος. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η διατήρηση του επιτοκίου σε αυτό το επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι αρκετή για να τιθασεύσει τον ανθεκτικό υποκείμενο πληθωρισμό και τις αναπάντητες προσδοκίες. Μια μείωση επιτοκίων μπορεί να μην συμβεί έως ότου το ένα ή και τα δύο δείξουν σταθερή βελτίωση. Αναμένουμε μέτριες μειώσεις από τον Μάρτιο και μετά, με κίνδυνο οι μειώσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν αργότερα και όχι νωρίτερα, εάν η νέα προεδρική θητεία αποτύχει να αντιμετωπίσει τους δημοσιονομικούς κινδύνους νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει σφιχτή καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, τουλάχιστον».

Τράπεζα της Ρωσίας

  • Τρέχον βασικό επιτόκιο: 7.5%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 7,5%
  • Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 7,5%
  • Η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 7,5% στις 16 Σεπτεμβρίου και σηματοδότησε μια παύση στη χαλάρωση, η οποία είχε αντιστρέψει με το παραπάνω την επείγουσα σύσφιξη μετά την επιβολή κυρώσεων μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
  • Ακόμη και πριν η κλήση εφέδρων από τη Ρωσία προσθέσει περισσότερη αβεβαιότητα στις προοπτικές, η κυβερνήτης Elvira Nabiullina επεσήμανε τους νέους κινδύνους πληθωρισμού και μάλιστα προειδοποίησε ότι η επόμενη κίνηση μπορεί να είναι μια αύξηση.
  • Αν και ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 14,3% τον Αύγουστο από το υψηλό 20ετίας του Απριλίου, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν για δύο συνεχόμενους μήνες και ο εβδομαδιαίος δείκτης τιμών έγινε θετικός για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

  • «Αναμένουμε από την Τράπεζα της Ρωσίας να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους πριν το αυξήσει στο 8% μέχρι το τέλος του 2023. Οι αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και η καυτή αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία κίνηση στον κύκλο χαλάρωσης. Η απόφαση για κινητοποίηση επιπλέον στρατευμάτων θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις».

Νοτιοαφρικανική Κεντρική Τράπεζα

  • Τρέχον μέσο επιτόκιο συμφωνιών επαναγοράς: 6,25%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2022: 6,75%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 6,9%

Η κεντρική τράπεζα αντέδρασε ταχύτερα στην παγκόσμια διαταραχή του πληθωρισμού από ό,τι πολλοί ομόλογοί της, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά σωρευτικά 275 μονάδες βάσης από τον Νοέμβριο.

Το σημείο αναφοράς είναι τώρα κοντά στο 6,36% -- το υπονοούμενο επιτόκιο στο τέλος του 2023, σύμφωνα με το τριμηνιαίο μοντέλο προβλέψεων της τράπεζας. Ενώ ο κυβερνήτης Lesetja Kganyago έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το μοντέλο είναι απλώς ένας ευρύς οδηγός πολιτικής, σηματοδοτεί ότι η επιτροπή είναι μπροστά στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού και υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει χώρος για να κρυώσει ο κύκλος πεζοπορίας.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 7,8% τον Ιούλιο, αν και η Κεντρική Τράπεζα παραμένει έτοιμη να δράσει επειγόντως για να περιορίσει την αύξηση των τιμών και να σταθεροποιήσει πιο σταθερά τις προσδοκίες κοντά στο μέσο του 4,5% του εύρους στόχου της. Ενώ η επιβράδυνση του κύκλου σύσφιξης θα στηρίξει την ετοιμοθάνατη οικονομία της Νότιας Αφρικής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να λάβουν κατεύθυνση από τις κεντρικές τράπεζες της ανεπτυγμένης αγοράς. Αυτό συμβαίνει επειδή οι απότομες αυξήσεις επιτοκίων αλλού κινδυνεύουν να διαβρώσουν τη διαφορά που καθιστά τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές, αποδυναμώνοντας περαιτέρω το ραντ και τροφοδοτώντας τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙ

Τράπεζα του Μεξικού

  • Τρέχουσα τιμή διανυκτέρευσης: 9.25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 10%
  • Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 9,5%

Η κεντρική τράπεζα του Μεξικού αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την αμερικανική Fed.

Ωστόσο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζητούν όλο και περισσότερο εάν θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τους βόρειους ομολόγους τους. Είναι μια δύσκολη απόφαση καθώς παλεύουν με πιθανές εκροές κεφαλαίων και τον ταχύτερο πληθωρισμό εδώ και δύο δεκαετίες, την ίδια στιγμή που η οικονομία χάνει έδαφος.

Η επόμενη απόφαση της τράπεζας έρχεται στις 10 Νοεμβρίου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι η απόφασή τους θα βασίζεται στις «επικρατούσες συνθήκες». Ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 8,8%, πολύ πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 3%, και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί λίγο περισσότερο από 1% το επόμενο έτος.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

«Η Banxico δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες είναι πάνω από τον στόχο και εξακολουθούν να δέχονται ανοδικές πιέσεις. Η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ο περιορισμός του αντίκτυπου στην αγορά από τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ συνηγορούν επίσης υπέρ της μεγαλύτερης αυστηροποίησης. Βλέπουμε το επιτόκιο πολιτικής στο 10% μέχρι το κλείσιμο του 2022 και στο 10,5% στο τέλος του κύκλου στις αρχές του επόμενου έτους».

Τράπεζα της Ινδονησίας

  • Τρέχον επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς 7 ημερών: 4,25%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 4,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 4,75
  • Μεταξύ των τελευταίων που εντάχθηκαν στη φρενίτιδα αύξησης των επιτοκίων, πιθανότατα θα επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξης αφού έδωσε αυξήσεις 75 μονάδων βάσης εν μέσω ενδείξεων ότι ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών των καυσίμων ήταν πιο υποτονικός από ό,τι αναμενόταν.
  • Ο κυβερνήτης Perry Warjiyo δήλωσε ότι δεν απαιτούνται πιο επιθετικές κινήσεις επιτοκίων στην πλούσια σε πόρους Ινδονησία, όπου το νόμισμα έχει παραμείνει ανθεκτικό σε σύγκριση με τους ομολόγους του, βοηθούμενο από έναν τρεχούμενο λογαριασμό που επωφελείται από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.
  • Επίσης, μια υπερβολική νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ασίας, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλιάνι Ιντραγουάτι.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

  • «Η Bank Indonesia ξεκίνησε τις αυξήσεις των επιτοκίων της πολύ αργότερα από άλλες κεντρικές τράπεζες και πιθανότατα θα περίμενε περισσότερο αν δεν υπήρχε η συσσωρευμένη καθοδική πίεση στη ρουπία. Με τις πιέσεις στις τιμές να είναι πλέον πολύ πιο εμφανείς, η χρήση του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων για τον περιορισμό της νομισματικής μετάδοσης στέλνει ένα μικτό μήνυμα που είναι πιθανό να χαλαρώσει την άγκυρα του πληθωρισμού. Στο τέλος, αυτό θα σημαίνει περισσότερη σύσφιξη από ό,τι θα ήταν διαφορετικά απαραίτητο, ή περισσότερο πληθωρισμό -- σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη θα είναι βραδύτερη".

Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

  • Τρέχον επιτόκιο συμφωνιών επαναγοράς 1 εβδομάδας: 12%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 9%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 21,25%
  • Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, με επικεφαλής τον διοικητή Σαχάπ Καβτσίογλου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να ανακόπτει την παγκόσμια τάση σύσφιξης -- και να αψηφά τη συμβατική οικονομική ορθοδοξία -- επιτυγχάνοντας περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.
  • Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε το επιτόκιο αναφοράς να είναι μονοψήφιο μέχρι το τέλος του έτους, από 12% τον Οκτώβριο. Η νομισματική αρχή μείωσε ήδη τα επιτόκια δύο φορές, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη επιβράδυνση της οικονομίας.
  • Ο Ερντογάν υπολογίζει στην ανάπτυξη μέσω του χαμηλού κόστους δανεισμού για να τον βοηθήσει να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία στις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Αποκάλεσε τα επιτόκια «μεγαλύτερο εχθρό» του και ισχυρίζεται ότι η μείωση των επιτοκίων θα χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ξεπέρασε το 83% και η λίρα έχασε πάνω από το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου τον περασμένο χρόνο. Το νόμισμα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νέα τεστ αντοχής τους επόμενους μήνες εάν η κεντρική τράπεζα πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του Ερντογάν.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

  • «Αναμένουμε ότι η CBRT θα μειώσει το βασικό επιτόκιο πολιτικής της κατά άλλες 300 μονάδες βάσης φέτος μετά την έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να το φέρει σε μονοψήφια νούμερα μέχρι το τέλος του 2022. Αυτό θα ερχόταν παρά την κορύφωση του πληθωρισμού πολλών δεκαετιών πάνω από το 80%, και θα αποδυνάμωνε το νόμισμα -- που βρίσκεται ήδη σε ιστορικά χαμηλά -- ακόμη περισσότερο".

Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας

  • Τρέχον επιτόκιο κεντρικής τράπεζας: 15,5%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2022: 14,5%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 14%

Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τον δείκτη αναφοράς της όσο ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε σε υψηλό 17 ετών τον Αύγουστο, συνεχίζει να αυξάνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής.

Η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα, μέχρι πρόσφατα τον μεγαλύτερο παραγωγό της ηπείρου, έχει πέσει κατακόρυφα, ασκώντας πίεση στο νάιρα, το οποίο έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Οι πνιγμένες αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν και η αχαλίνωτη ανασφάλεια στις περιοχές παραγωγής τροφίμων της χώρας θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πίεση στη νάιρα. Ο διοικητής Godwin Emefiele επεσήμανε τον περασμένο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να σφίξει περαιτέρω: «όσο ο πληθωρισμός τείνει προς τα πάνω, δεν μπορούμε να διαβεβαιώσουμε κανέναν ότι δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια».

ΑΛΛΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ G-20

Τράπεζα της Κορέας

  • Τρέχον βασικό επιτόκιο: 2,5%
  • Διάμεσες οικονομικές προβλέψεις για το τέλος του 2022: 3 %
  • Διάμεσες οικονομικές προβλέψεις για το τέλος του 2023: 3 %

Ο διοικητής της Τράπεζας της Κορέας Ρι Τσανγκ-Γιονγκ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα που περιπλέκεται από έναν κρατήρα νομίσματος. Έχοντας ήδη υποχωρήσει σε τακτικές αυξήσεις επιτοκίων, δέχεται αυξανόμενη πίεση να επιταχύνει εκ νέου τον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής αυτό το τρίμηνο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η επαναβεβαιωμένη δέσμευση της Fed για υψηλότερα επιτόκια έστειλε το γουόν στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εάν η Rhee επιλέξει κινήσεις υπερμεγεθών επιτοκίων για να βοηθήσει στη στήριξη του νομίσματος καθώς και να μειώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο πόνος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα ενταθεί με ταχύτερο ρυθμό και ο κίνδυνος διολίσθησης στην αγορά ακινήτων θα αυξηθεί. Εάν δεν προσπαθήσει να προλάβει τη Fed, κινδυνεύει οι κερδοσκόποι να πηδήξουν σε έναν λόγο για να στοιχηματίσουν εναντίον των κερδισμένων. Η BOK έχει αποκτήσει ανεξαρτησία από την κυβέρνηση, αλλά όχι από τη Fed, δήλωσε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τον Rhee.

Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας

  • Τρέχων στόχος ταμειακού επιτοκίου: 2,6%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 3%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 2,75%

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας έχει στοιχηματίσει μια παγκόσμια ακραία θέση ως η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που μείωσε την πολιτική, εκπλήσσοντας τις αγορές στις 4 Οκτωβρίου με αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Τώρα που η RBA έχει φτάσει στο εκτιμώμενο ουδέτερο επιτόκιό της, θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από την περαιτέρω σύσφιξη, με τον πληθωρισμό του τρίτου τριμήνου να διαμορφώνεται ως κεντρική έκθεση.

Η RBA αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί απότομα το 2023, καθώς οι αυξήσεις της κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες εισρέουν στους κατόχους ενυπόθηκων δανείων, η πλειονότητα των οποίων είναι με κυμαινόμενα επιτόκια. Αυτή η ισχύς της πολιτικής, μαζί με τα αυστραλιανά νοικοκυριά που είναι από τα πιο χρεωμένα στον κόσμο, βοηθά να εξηγηθεί η απόφαση του κυβερνήτη Philip Lowe να σφάλλει από την πλευρά της προσοχής. Η Αυστραλία είναι πιθανό να αποφύγει την ύφεση καθώς η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, οι μισθοί συμπεριφέρονται καλά και η οικονομία είναι ένας σπάνιος ωφελημένος από γεωπολιτικές διαταραχές που έχουν στείλει τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

«Ο κύκλος σύσφιξης της RBA είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού επιβαρύνει ήδη την αγορά κατοικίας και πιθανότατα θα πλήξει τις δαπάνες καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν στεγαστικά δάνεια μεταβλητού επιτοκίου, υποχωρούν. Εν τω μεταξύ, βλέπουμε τον πληθωρισμό να χαλαρώνει γρήγορα μετά από μια κορυφή 4Q. Οι τιμές της ενέργειας θα πρέπει να χαμηλώσουν και το άνοιγμα των συνόρων μετά τον Covid φέρνει περισσότερους εργαζόμενους, μειώνοντας την πίεση στην αύξηση των μισθών που ήταν αργή στην αρχή. Αναμένουμε αντιστροφή των επιτοκίων στα τέλη του 2023, αλλά η μείωση των ορίων εξυπηρέτησης δανείων θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα εάν αυξηθεί η πίεση στην αγορά κατοικιών».

Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής

  • Τρέχων κατώτατος συντελεστής: 75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 78%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 58%

Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έχει αυξήσει τα επιτόκια εννέα φορές φέτος, φτάνοντας το 75% τον Αύγουστο. Αυτό εξακολουθεί να είναι κάτω από τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με 79% ετησίως, τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και τρεις δεκαετίες. Η κεντρική τράπεζα συνήθως αυξάνει τα επιτόκια την ίδια εβδομάδα που δημοσιεύονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Τα επιτόκια είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς το πρόγραμμα της Αργεντινής ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ περιλαμβάνει μια δέσμευση να τα διατηρήσει πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού, το οποίο εκτιμάται ότι θα τελειώσει το έτος γύρω στο 100%.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

«Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έχει λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση των προσαρμογών πολιτικής που συνιστά το ΔΝΤ. Αλλά μέχρι στιγμής οι αυξήσεις των επιτοκίων και η υποτίμηση του νομίσματος μόλις και μετά βίας συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Τα πραγματικά επιτόκια είναι θετικά, αλλά πιθανώς όχι αρκετά υψηλά για να δαμάσουν τον πληθωρισμό ή να ενισχύσουν τα αποθέματα -- η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό και ο επίμονος κίνδυνος διολίσθησης του πέσο θα πρέπει να συνεχιστούν προς όφελος των επενδυτών, ακόμη και με το πραγματικό επιτόκιο πάνω από το 100% ετησίως. Οι πρόωρες μειώσεις επιτοκίων αποτελούν κίνδυνο καθώς η χώρα πλησιάζει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023».

G-10 ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας

  • Τρέχον επιτόκιο πολιτικής: 0,5%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2022: 0,75%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 1%

Οι κινήσεις των επιτοκίων της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας φέτος ήταν σε συνδυασμό με τις αυξήσεις κατά 1,25 της ποσοστιαίας μονάδας στη ζώνη του ευρώ και αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι αποφάσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τόσο τις ανησυχίες για τις εγχώριες τιμές καταναλωτή όσο και τον βαθμό αυστηροποίησης στη γύρω ζώνη του ευρώ.

Στο 3,3%, ο πληθωρισμός στην Ελβετία εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι στη γειτονική νομισματική περιοχή, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι οι μισθοί μπορεί να αυξηθούν ως απάντηση.

Η επόμενη απόφαση είναι μόλις τον Δεκέμβριο και θα λάβει χώρα λίγες ώρες πριν η ΕΚΤ είναι πιθανό να είναι έτοιμη να αυξήσει ξανά.

Το ερώτημα για την SNB είναι αν θα περιμένει μέχρι τότε ή θα δράσει νωρίτερα. Ο πρόεδρος Τόμας Τζόρνταν έχει θέσει ψηλά τον πήχη για μια απρογραμμάτιστη αύξηση, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι θα το έκαναν μόνο «εάν οι προοπτικές μας για τον πληθωρισμό άλλαζαν εντελώς».

Σβέριγκες Ρίκμπανκ

  • Τρέχον επιτόκιο συμφωνιών επαναγοράς: 1,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2022: 2,5%
  • Οικονομικές προβλέψεις bloomberg για το τέλος του 2023: 2,5%

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Σουηδίας είναι πιθανό να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων αφού εξέπληξαν τους περισσότερους οικονομολόγους τον περασμένο μήνα με μια πλήρη αύξηση της ποσοστιαίας μονάδας, τη μεγαλύτερη εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η νέα πορεία επιτοκίων της Riksbank δείχνει ότι το κόστος δανεισμού θα κορυφωθεί σε περίπου 2,5% σε ένα χρόνο, προβλέποντας αυξήσεις 75 μονάδων βάσης μέχρι τότε.

Ωστόσο, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης σηματοδότησαν έναν αυξανόμενο διχασμό μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής στο πλαίσιο μιας ταχέως ψυχρής αγοράς κατοικιών και ενδείξεων ασθενέστερων δαπανών. Ενώ ο διοικητής Stefan Ingves τόνισε την αυξανόμενη σημασία της πιο επιθετικής σύσφιξης από άλλες κεντρικές τράπεζες, ορισμένοι από τους αναπληρωτές του ανησυχούσαν για τις αβέβαιες προοπτικές και την υψηλή ευαισθησία της οικονομίας στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η συνεδρίαση για τα επιτόκια του Νοεμβρίου αναμένεται να είναι η τελευταία για την Ingves, η θητεία της οποίας λήγει μετά από 17 χρόνια επίβλεψης της σουηδικής νομισματικής πολιτικής. Οι αναλυτές έχουν διαφωνήσει σχετικά με το αν ο διάδοχός του Erik Thedeen, ο οποίος τώρα ηγείται του οικονομικού παρατηρητηρίου της Σουηδίας, θα είναι πιο dovish ή hawkish από τον Ingves.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

«Αναμένουμε ότι η Riksbank θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού πολλών δεκαετιών από το να παγιωθούν σε αυξήσεις τιμών και μισθών. Βλέπουμε την κεντρική τράπεζα να αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 75 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση του έτους τον Νοέμβριο, κλείνοντας το έτος στο 2,5%, και προβλέπουμε αύξηση 25 μονάδων βάσης στις αρχές του 2023».

Τράπεζα Νορβηγίας

  • Τρέχον επιτόκιο καταθέσεων: 2,25%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2022: 2,75%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 3%

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας πρόκειται να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής της σε αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο εν μέσω ενδείξεων ότι η αυστηρότερη ώθησή της αρχίζει να δροσίζει την υπερθερμασμένη οικονομία.

Το σκανδιναβικό έθνος ήταν πιο απομονωμένο από τους περισσότερους ομολόγους του από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και το τέλος των αποστολών φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω της αντίστοιχα υψηλότερης ζήτησης για τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Η Norges Bank προβλέπει ότι το βασικό της επιτόκιο θα κορυφωθεί περίπου στο 3% «κατά τη διάρκεια του χειμώνα», αφού τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε την τρίτη αύξηση των κλειδιών μισής μονάδας από τον Ιούνιο, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στο 2,25%. Η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει μια «πιο δύσκολη» αντιστάθμιση στη νομισματική πολιτική μεταξύ της επιτάχυνσης του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας, σύμφωνα με την κυβερνήτη Ida Wolden Bache. Ταυτόχρονα, η αύξηση των μισθών αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο έτος και ο πληθωρισμός φαίνεται να παραμένει σαφώς πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας έως την περίοδο πρόβλεψης που λήγει το 2025.

Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας

  • Τρέχον επιτόκιο μετρητών: 3,5%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2022: 3,75%
  • Οικονομικές προβλέψεις Bloomberg για το τέλος του 2023: 3,75%

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας διατηρεί την επιθετική προσέγγιση σύσφιξης καθώς οι πιέσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού επιμένουν και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αυξάνουν τους μισθούς. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση τον Οκτώβριο και σηματοδότησε περαιτέρω σύσφιξη στο μέλλον.

Αυτό συμβαίνει παρά τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των τιμών των κατοικιών από το 2008 και ανησυχεί ότι οι οικονομίες ορισμένων από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας πρόκειται να επιβραδυνθούν.

Τι λέει το Οικονομικό Bloomberg:

«Περαιτέρω αυξήσεις από την RBNZ είναι πιθανές κατά το υπόλοιπο του 2022, αλλά ο ρυθμός σύσφιξης θα πρέπει να επιβραδυνθεί καθώς πλησιάζει το τέλος του κύκλου. Η αγορά κατοικίας ανταποκρίθηκε στην απότομη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, με τις τιμές και τον κύκλο εργασιών να μειώνονται ραγδαία. Καθώς η στεγαστική ύφεση διαχέεται σε ολόκληρη την οικονομία, η RBNZ κινδυνεύει να συσφίξει υπερβολικά. Με το κόστος των καυσίμων και άλλες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας να χαλαρώνουν, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι πιθανό να υποχωρήσουν. Το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων μετά τον Covid θα πρέπει να αμβλύνει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και να βοηθήσει στη μείωση των μισθολογικών πιέσεων. Μετά την κορύφωσή της στο 4% το 1ο τρίμηνο του 2023, αναμένουμε ότι η πολιτική θα χαλαρώσει από τα τέλη του 2023».

Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας

  • Τρέχον επιτόκιο μετρητών: 6,75%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2022: 6,75%

Η πολωνική κεντρική τράπεζα διέκοψε την ετήσια εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων τον Οκτώβριο παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 17,2%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα. Η οικονομία έχει αρχίσει να επιβραδύνεται από τότε που το κόστος δανεισμού άρχισε να αυξάνεται από σχεδόν μηδέν, αν και ο κυβερνήτης Adam Glapinski απέρριψε τον κίνδυνο ύφεσης.

Μια πιθανή επανέναρξη των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από το πόσο επιτυχημένη θα είναι η κυβέρνηση στον έλεγχο του ενεργειακού κόστους. Σχεδιάζει να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας, πέρα από τις ήδη ανακοινωθείσες φορολογικές περικοπές σε όλα, από τα τρόφιμα έως τα καύσιμα. Ο Γκλαπίνσκι είπε ότι οι μειώσεις επιτοκίων ενδέχεται να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, συμπτωματικά περίπου την εποχή των επόμενων γενικών εκλογών.

Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας

  • Τρέχον επιτόκιο μετρητών: 7%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2022: 7%
  • Διάμεση πρόβλεψη οικονομολόγου για το τέλος του 2023: 5,5%

Η τσεχική κεντρική τράπεζα σταμάτησε τον επιθετικό κύκλο σύσφιξης -- ο οποίος έφερε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999 -- τον Αύγουστο μετά από ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου. Ο κυβερνήτης Ales Michl, ο οποίος καταψήφισε και τις εννέα αυξήσεις επιτοκίων υπό την προηγούμενη ηγεσία, λέει ότι το κόστος δανεισμού είναι ήδη αρκετά υψηλό για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις εγχώριες τιμές.

Τα περισσότερα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που αντιτίθενται σε περαιτέρω αυξήσεις λένε ότι η επιβράδυνση της αύξησης της προσφοράς χρήματος και των πιστώσεων, σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών, θα βοηθήσει στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% περίπου στα μέσα του 2024, από 17,2% τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, χαμηλότερα επιτόκια το επόμενο έτος, αν και ο Michl έχει αφήσει την πόρτα ανοιχτή για περισσότερες αυξήσεις σε περίπτωση υπερβολικών μισθολογικών απαιτήσεων και υπερβολικά χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ