Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η σύνοδος των ΥΠΕΝ - Καμία απόφαση για το πλαφόν στο αέριο

Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η σύνοδος των ΥΠΕΝ - Καμία απόφαση για το πλαφόν στο αέριο

Πέταξαν τη «μπάλα» στην Κομισιόν με ένα πλάνο τεσσάρων κατευθύνσεων.

Ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και μάλιστα... σε σύντομο διάστημα η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι η αποτυχία της συνόδου να καταλήξει σε συμφωνία είχε διαφανεί πολύ πριν την ολοκλήρωση της, αφού οι χώρες που διαφωνούσαν δεν υπαναχώρησαν των θέσεων τους, αρνούμενες να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν ένα πλάνο τεσσάρων κατευθύνσεων, το οποίο διαβίβασαν στην Κομισιόν και αναμένουν την εξέταση και τις επίσημες προτάσεις της τελευταίας, καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το πλάνο που δημοσιοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι αγορές τους παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει τη θέση τους, ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό στις αγορές και στη λειτουργία της βιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ