Πιέζει τις αγορές η πολιτική σύσφιξης των Κεντρικών Τραπεζών και η ενεργειακή κρίση.

Υπό πίεση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών

Πιέζει τις αγορές η πολιτική σύσφιξης των Κεντρικών Τραπεζών και  η ενεργειακή κρίση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών βρίσκονται υπό πίεση καθώς οι μετοχές στην Ασία είχαν μικτή απόδοση, με το κλίμα να δοκιμάζεται από τη σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών και την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Η βρετανική λίρα κέρδισε και το ευρώ ανέκαμψε, αφού χθες έφτασε σε χαμηλό δύο δεκαετιών. Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτείται μετά από μια ταραχώδη τριετία ως ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Λιζ Τράς, να αναλαμβάνει μετά τη συνάντησή της με τη Βασίλισσα, Ελισάβετ.

Φως στα δεδομένα, με τις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες και τον ολλανδικό πληθωρισμό να ανακοινώνονται σήμερα. Η Ashtead είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν προγραμματιστεί να αναφέρουν κέρδη.

Το δολάριο που ενισχύεται πιέζει έντονα τις αγορές ομολόγων των αναπτυσσόμενων χωρών. Η διαφορά μεταξύ ομολόγων σε δολάρια αναδυόμενων αγορών και ομολόγων σε τοπικό νόμισμα έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.

Καθώς το greenback αυξάνεται, γίνεται πιο ακριβό για τις χώρες να εξυπηρετούν το χρέος τους στο αμερικανικό νόμισμα, οπότε η τιμή των ομολόγων μειώνεται καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τον επιπλέον κίνδυνο. Και σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, την επιβράδυνση των οικονομιών και την απειλή αυξημένης κοινωνικής αναταραχής, αυτό είναι ένα μη ελκυστικό μείγμα.

Ο δείκτης ομολόγων EM σκληρού νομίσματος του Bloomberg έχει υποχωρήσει 15% φέτος, σε σύγκριση με μια διολίσθηση 10% στο αντίστοιχο τοπικό νόμισμα, και βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008. Είναι δύσκολο να δούμε τι θα γκρεμίσει το δολάριο από το βάθρο του, με δεδομένο ότι επωφελείται από τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια από τη μία πλευρά και τους φόβους για μια αναπόφευκτη ύφεση από την άλλη. Αυτό υποδηλώνει ότι η πίεση στο χρέος των αναδυόμενων αγορών είναι πιθανό να ενταθεί, ιδίως για τα ομόλογα σε δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ