Αγορές: Πτώση μετοχών τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βυθίζονται στην ενεργειακή κρίση

Η κίνηση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου βαθαίνει την κρίση ενέργειας της Ευρώπης Οι τεχνολογικές μετοχές της Κίνας υποχωρούν στην πιθανότητα περιορισμών των επενδύσεων από τις ΗΠΑ

Αγορές: Πτώση μετοχών τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βυθίζονται στην ενεργειακή κρίση

Τα συμβόλαια  μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών  μετοχών υποχώρησαν και το ευρώ υποχώρησε τη Δευτέρα, καθώς η επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης προστέθηκε στις ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει ήδη υψηλό πληθωρισμό και ένα κύμα νομισματικής σύσφιξης.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν 3% και ένας ασιατικός δείκτης μετοχών βρέθηκε στο κόκκινο εν μέσω απωλειών στην Ιαπωνία, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, όπου οι τεχνολογικές μετοχές διολίσθησαν καθώς οι traders ζύγισαν τον κίνδυνο περιορισμού των επενδύσεων από τις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια των ΗΠΑ υποχώρησαν μετά τη χειρότερη εβδομάδα για τις παγκόσμιες μετοχές από την πτώση τους τον Ιούνιο σε χαμηλά της bear-market.

Το δολάριο ήταν σταθερό καθώς τα νομίσματα που συνδέονταν με εμπορεύματα εντάχθηκαν στην υποχώρηση του ευρώ. Το αργό εκτινάχθηκε πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι πριν από μια συνεδρίαση του OPEC+ για την προσφορά και καθώς οι επενδυτές ζύγισαν τις τελευταίες ανατροπές στον ενεργειακό τομέα.

Η Gazprom PJSC την περασμένη εβδομάδα σταμάτησε και πάλι τον βασικό ευρωπαϊκό αγωγό φυσικού αερίου επ ' αόριστον, αφού οι ηγέτες της G-7 συμφώνησαν να εφαρμόσουν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν ειδικά μέτρα για τον περιορισμό του αυξανόμενου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από τα ανώτατα όρια τιμών φυσικού αερίου έως την αναστολή της διαπραγμάτευσης παραγώγων ενέργειας. Η Γερμανία, που έχει πληγεί περισσότερο από τη διακοπή του αγωγού Nord Stream, παρουσίασε πακέτο 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν μετρητά Treasuries διαπραγμάτευση λόγω της διακοπής της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η οποία κλείνει επίσης το αμερικανικό χρηματιστήριο. Τα ομόλογα αυξήθηκαν στην Αυστραλία.

Οι νομισματικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό παρά τις σκοτεινές παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές λόγω κινδύνων όπως οι ελλείψεις φυσικού αερίου και οι περιορισμοί covid της Κίνας. Η συνακόλουθη πρόοδος στις πραγματικές αποδόσεις, θεωρούμενη ως το πραγματικό κόστος χρήματος για τους δανειολήπτες, αποτελεί εμπόδιο σε μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.

Οι αγορές αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερη αβεβαιότητα από την ένταση ΗΠΑ-Κίνας, καθώς, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει κινήσεις για τον περιορισμό των αμερικανικών επενδύσεων σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και θα επιτρέψει τη συνέχιση των δασμών στις εισαγωγές εμπορευμάτων της εποχής Τράμπ, ενώ οι δασμοί επανεξετάζονται.

Η Κίνα παρέτεινε το lockdown σε περιοχές της μεγαλούπολης Τσενγκντού και διέταξε περισσότερα μαζικά τεστ εκεί καθώς προσπαθεί να περιορίσει μια επιδημία Covid.

Στη Μεγάλη Βρετανία, τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να ονομάσουν την Liz Truss ως ηγέτη τους, ανοίγοντας το δρόμο της για να γίνει πρωθυπουργός. Το σχέδιό της να «επιβαρύνει» την οικονομία μειώνοντας τους φόρους ανησυχεί ήδη τους επενδυτές εν μέσω διψήφιου πληθωρισμού. Η βρετανική λίρα αποδυναμώθηκε έναντι του πράσινου.

Αλλού, το Bitcoin κυμάνθηκε κοντά στο επίπεδο των 20.000 δολαρίων. Ο χρυσός άλλαξε ελάχιστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ