Μαύρα σύννεφα στη γαλλική οικονομία μετά τη Γερμανία

Ο δείκτης PMI υποχωρεί στο 49,8. Ο χαμηλότερος σε 18 μήνες. Η γερμανική παραγωγή μειώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο

Μαύρα σύννεφα στη γαλλική οικονομία μετά τη Γερμανία

Η γαλλική συρρικνώνεται για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο, αντικατοπτρίζοντας την τάση που παρατηρείται στη Γερμανία, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, υποκύπτουν στον πληθωρισμό ρεκόρ και την αυξανόμενη αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας δείκτης της δραστηριότητας του γαλλικού ιδιωτικού τομέα από την S&P Global υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τις διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία στις αρχές του 2021. Υποχώρησε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, βυθίζοντας κάτω από το όριο που χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Οι νέες παραγγελίες, μειώθηκαν τόσο στις υπηρεσίες όσο και στη μεταποίηση, με τις επιχειρήσεις να αισθάνονται λιγότερο σίγουρες. Συνολικά, η δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών παρέμεινε λίγο πάνω από το επίπεδο που υποδηλώνει επέκταση, ενώ η μεταποίηση υποχώρησε κατακόρυφα.

Ο υψηλός πληθωρισμός και η φθίνουσα ώθηση της ζήτησης μετά τον Covid οδήγησαν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να μειώσουν τις διακριτικές δαπάνες.

Μια ύφεση στην ευρωζώνη των 19 μελών είναι πλέον πιο πιθανή, καθώς το ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η Ευρώπη, που ήδη υφίσταται τα ταχύτερα κέρδη τιμών από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, προετοιμάζεται επίσης για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, μετά την αύξηση του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από το 2011.

Στη Γερμανία, η οποία βασίζεται περισσότερο στο Κρεμλίνο για προμήθειες φυσικού αερίου και αντιμετωπίζει την προοπτική ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα, η παραγωγή άρχισε να συρρικνώνεται τον Ιούλιο και συρρικνώθηκε ξανά τον Αύγουστο, ανέφερε η S&P Global.

Η πρώτη οικονομία της Ευρώπης βλέπει μια βαθύτερη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα και οι προοπτικές της είναι γεμάτες αβεβαιότητα.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση επιδεινώνεται από την επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών, και αυξανόμενη πίεση στη ζήτηση από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ